Dačić: Srbija posvećena evropskom putu

Beč -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio u Beču da je Srbija iskreno privržena nastavku evropskog puta, dobrosusedskim odnosima i dijalogu s Prištinom.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug, Filip Krainčević, arhiva
Tanjug, Filip Krainčević, arhiva

U govoru na ministarskom savetu OEBS, Dačić je izrazio uverenje da je "otvoren i iskren dijalog jedini put da se poboljša svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji" zbog čega je izuzetno važno da "OEBS ostane neutralan i pouzdan partner".

Dačić je rekao da je Srbija duboko svesna bezbednosnih rizika i izazova u regionu OEBS-a i u potpunosti posvećena svom predsedavanju Forumu za bezbednosnu saradnju u poslednjem tromesečju ove godine.

On je ukazao da kriza u i oko Ukrajine nažalost i dalje traje, uprkos svim naporima da se zaustavi i pozvao sve strane na potpuno i bezuslovno poštovanje primirja, prekid svih neprijateljstava i sprovođenje odredbi Sporazuma iz Minska, uključujući proverljivo i trajno povlačenje teškog naoružanja.

"Srbija nastavlja da podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini koja je najvidljiviji element reagovanja OEBS-a na ovu krizu, kao i druge konstruktivne napore, posvećene iznalaženju mirnog rešenja krize, uz puno poštovanje principa OEBS-a", dodao je.

Borba protiv terorizma, prema rečima šefa srpske diplomatije, ostaje u vrhu prioriteta agende OEBS-a, pri čemu ne treba da zaboraviti na izazove migrantsko-izbegličke krize.

Dačić je podsetio da je u prethodne dve godine, više od 900.000 izbeglica i migranata prošlo kroz Srbiju koja je pokazala solidarnost i humanost u skladu sa najvišim medjunarodnim standardima.

On je dodao da Srbija i u potpunosti podržava nameru predstojećeg italijanskog predsedavanja da se uhvati u koštac sa pitanjem migracija, mogućim rešenjima, kao i bezbednosnim rizicima i izrazio nadu se da će biti postignut konsenzus o predloženim Odlukama i Deklaracijama Ministarskog saveta.

Dačić je rekao da je cilj Srbije da postane dugoročno pozitivni kontributor bezbednosti Evrope i da je spremna da radi na unapredjenju ukupnih ciljeva bezbednosti i saradnje medju pojedincima, zajednicama, narodima i državama učesnicama OEBS-a i partnerima.

Prema njeogvim rečima svet se suočava sa izazovima koji zahtevaju hitne i promišljene odgovore i veću efkasnost OEBS-a.

Politika

strana 1 od 240 idi na stranu