Dačić: OEBS-u je potreban detant

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio da se OEBS nalazi u dubokoj krizi i da je, kao i u vreme stavranja te organizacije, potreban detant.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.12.2017.

14:04

Dačić: OEBS-u je potreban detant
Tanjug, arhiva

Dačić, koji je danas govorio na zasedanju Saveta ministara OEBS u Beču, rekao je Tanjugu da je raspava na ovom skupu, ali i činjenica da će veoma malo dokumenata biti usvojeno, pokazatelj da nema konsenzusa i da su sukobi i problemi koji postoje u medjunarodnim odnosima veliki.

Prema njegovim rečima ne mogu se odvojiti politička i bezbednosna, odbrambena sfera, tako da je, kao i u vreme kada je OEBS stvaran, neophodan detant u odnosima velikih sila.

"Sastanak u Beču pod predsedavanjem Austrije pokazuje koliko je OEBS, koji obuhvata 57 zemalja članica, podeljena organizacija i koliko je teško, to jest nemoguće donositi političke odluke", naglasio je Dačić.

Upitan da li je OEBS u većoj krizi nego što je bio pre dve godine, kada je tom organizacijom predsedavala Srbija, Dačić je kazao da je ta organizacija bila i tada u krizi.

"Zemlje su i tada bile veoma podeljene, ali je Srbija zbog svoje spoljnopolitičke pozicije i naše umešnosti, uspevala da pronadje zajednički imenitelj i uspešno vodi OEBS ne stavljajući se ni na čiju stranu. Sada je ta kriza dublja. Potrebno je mnogo napora da se donese neka odluka, jer se ona donosi konsenzusom", rekao je šef srpske diplomatije, te dodao da "mnogi kažu da je predsedavanje Srbije bilo jedno od najuspešnijih u istoriji OEBS".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: