Poslanici raspravljauju o budžetu

Beograd -- Skupština Srbije nastavila je danas sednicu na čijem dnevnom redu je predlog državnog budžeta za 2018. godinu i još 30 zakona.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Poslanici početak rada koriste da postave pitanja što im je omogućeno Poslovnikom o radu parlamenta utorkom i četvrtkom.

Sednica je počela juče, a dnevni red je utvrdjen posle gotovo devet sati zasedanja.

Vladajuća većina odbila je da uvrsti u dnevni red zakone i incijative koje je predložila opozicija. Opozicija je juče uputila zajednički protest zbog načina zakazivanja sednice i objedinjavanja rasprave o svih 30 zakona i predloženom zakonu o budžetu za narednu godinu.

Predloge budžeta i seta finansijskih zakona poslanicima je obrazložio ministar finansija Dušan Vujović kojeg su poslanici opozicije ometali u izlaganju, pa je sednica na kratko bila prekinuta.

On je rekao da je predloženi budžet razvojni jer je više novca opredeljeno za kapitalne izdatke, a da će i pored povećanja plata i penzija deficit državne kase biti rekordno nizak, odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 0,6 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda.

Budžet za 2018. godinu, čiji su prihodi 1,178 milijardi, a rashodi 1.207 milijardi dinara, planiran je na osnovu procene da će rast BDP-a biti 3,5 odsto a inflacija 2,7 odsto.

Politika

strana 1 od 240 idi na stranu