Tilerson: Odmah počinju pripreme za selidbu

Vašington -- Stejt department počeće momentalne pripreme za selidbu ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, najavio je državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

On je ocenio da odluka predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim "postavlja američko prisustvo u realnost" jer su parlament, Vrhovni sud i kabinet predsednika i premijera u tom gradu, naveo je Tilerson u saopštenju.

Takođe je objasnio da je odluka doneta nakon konsultacija sa mnogim prijateljima, partnerima i saveznicima i da SAD "čvrsto veruju da postoji šansa za trajan mir".

"Stejt department će odmah početi proces primene odluke pokretanjem priprema za premeštanje ambasede SAD iz Tel Aviva u Jerusalim", najavio je Tilerson tokom posete vojnoj bazi SAD u Ramštajnu u Nemačkoj.

Proći će međutim nekoliko godina dok se ne izgradi zdanje ambasade, najavili su američki zvaničnici.

Takođe je ocenio da je Tramp napravio hrabar potez primenom zakona SAD kojim se već dugo poziva na premeštanje ambasade.

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je Jerusalim glavnim gradom Izraela, istakavši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine.

Osim toga, Tramp je naveo i da će SAD prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, ali da Amerika i dalje podržava "rešenje o dve države".

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija iz 1947. godine predviđena je podela Palestine u tri entiteta: jevrejsku državu i arapsku državu, a da Jerusalim bude "corpus separatum" (zasebno telo, entitet), pod specijalnim međunarodnim režimom.

Plan su prihvatili cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile. Nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael u maju 1948. godine sa zapadnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a istočni Jerusalim je bio pod kontrolom Jordana.

Izrael je istočni deo Jerusalima osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalim je postao "večni i nedeljivi" glavni grad Izraela.

Palestinska uprava namerava međutim da istočni Jerusalim proglasi glavnim gradom svoje buduće države, nezavisne Palestine koja bi obuhvatala Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Kongres SAD je 1995. godine usvojio "Akt o jerusalimskoj ambasadi" kojim poziva svoju vladu da premesti Ambasadu u Jerusalim "glavni grad države Izrael". Zakon je obavezujući, ali ima klauzulu koja je omogućavala predsednicima SAD da odlažu primenu na po pola godine. Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su sistematski svakih šest meseci odlagali odluku o preseljenju.

Svet

strana 1 od 526 idi na stranu