Netanijahu: Istorija; Hamas: Tramp otvorio vrata pakla

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naveo je da je Trampova odluka o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela istorijska.

Izvor: B92
Podeli
Jerusalim. Foto: GettyImages
Jerusalim. Foto: GettyImages

Sa druge strane, Hamas kaže da Trampova odluka otvara “vrata pakla“.

Netanijahu je rekao da je Trampova odluka "važan korak ka miru" i dodao da ona neće izmeniti ništa po pitanju svetih mesta tri glavne monoteističke vere u Jerusalimu.

"Pozivam sve zemlje koje teže miru da se pridruže SAD u priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i premeste ambasade ovde", rekao je Netanijahu.

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je Jerusalim glavnim gradom Izraela, istakavši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine.

Osim toga, Tramp je naveo i da će SAD prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, ali da Amerika i dalje podržava "rešenje o dve države".

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija iz 1947. godine predviđena je podela Palestine u tri entiteta: jevrejsku državu i arapsku državu, a da Jerusalim bude "corpus separatum" (zasebno telo, entitet), pod specijalnim međunarodnim režimom.

Plan su prihvatili cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile. Nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael u maju 1948. godine sa zapadnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a istočni Jerusalim je bio pod kontrolom Jordana.

Izrael je istočni deo Jerusalima osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalim je postao "večni i nedeljivi" glavni grad Izraela.

Palestinska uprava namerava međutim da istočni Jerusalim proglasi glavnim gradom svoje buduće države, nezavisne Palestine koja bi obuhvatala Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Kongres SAD je 1995. godine usvojio "Akt o jerusalimskoj ambasadi" kojim poziva svoju vladu da premesti Ambasadu u Jerusalim "glavni grad države Izrael". Zakon je obavezujući, ali ima klauzulu koja je omogućavala predsednicima SAD da odlažu primenu na po pola godine. Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su sistematski svakih šest meseci odlagali odluku o preseljenju.

strana 1 od 526 idi na stranu