Zašto je Jerusalim toliko bitan?

BBC objavio kratak video-snimak pod naslovom "Zašto je Jerusalim bitan" u kom se kaže da je taj sveti grad od davnina u srcu izraelsko- palestinskog konflikta.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Getty images
Getty images

Videli smo, toliko mnogo puta, navodi britanski javni servis, kako i najmanja promena vezana za taj grad i njegovu teritoriju vodi ka sukobima. "Zato, šta se ovde dešava, stvarno je važno", navela je novinarka BBC-ja.

Jerusalim pre svega ima ogroman religijski značaj. U njemu su najstarija svetilišta i Jevreja i Muslimana i hrišćana. Ali to znači i da ima veliki politički značaj.

Izraelci Jerusalim smatraju svojom nastarijom nepodeljenom prestonicom. Kada je formirana država Izrael 1948, glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima. Ali tek u ratu sa arapskim zemljama 1968. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni deo u kom je čuveni Stari grad, i kasnije ga aneksirao.

Takav potez Izraela, međutim, nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

A šta kažu Palestinci? Naravno, oni imaju drugačije mišljenje. Oni hoće istočni Jerusalim kao svoju prestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima je glavnu ulogu do sada imala Amerika.

Sada kada je američki predsednik Donald Tramp odlučio da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela sve će biti drugačije.

Smisao dosadašnjih napora da se reši vekovni sukob tako što će se oformiti palestinska granica i država na granicama Izraela prema raspodeli teritorije pre 1967, sada više nemaju smisao, smatraju mnogi stručnjaci.

BBC podseća i da je trećina stanovništva Jerusalima muslimanske veroispovesti, a mnogi potiču od porodica koje su tu vekovima bile. Najviše je sukoba upravo oko gradnje jevrejskih kuća u istočnom Jerusalimu što Palestina smatra nelegalnim i suprotnim međunarodnom pravu. Ali Izrael se ne slaže.

Međunarodni zvaničnici već godinama zastupaju stav da se bilo koja promena vezana za Jerusalim mora doneti kroz pregovore dve strane i koja mora biti obostrano prihvaćena. Zato mnoge zemlje svoje ambasade imaju u Tel Avivu ili oko Tel Aviva, koji je zvanični glavni grad Jerusalima, a u Jerusalimu imaju samo konzulate.

Jedan predsednik sada će to promeniti. Tramp je uporan da ambasadu SAD izmesti upravo u Jerusalim i odluku o tome saopštava danas. I najava takve odluke izazvala je pravu buru reakcija među svetskim zvaničnicima, a najoštriji je juče bio predsednik Turske koji je rekao da će, ako zaista prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, za Tursku to biti crvena linija koju je Tramp prešao.

U svakom slučaju, iz Bele kuće je najavljeno da će Tramp danas saopštiti svoju odluku o Jerusalimu, koja će, kako sada stvari stoje, biti upravo ta da će priznati Jerusalim za prestonicu Izraela, a šta će biti posle....ko zna. Trampa to sada ne interesuje. Pa ni to da Palestinci već pale njegovu sliku.

Svet

strana 1 od 526 idi na stranu