Kako izgleda "nova" Skadarlija? FOTO

Rekonstrukcija Skadarlije izazvala je dosta bure u prethodnih mesec dana, a kako taj novi deo sada izgleda možete pogledati na fotografijama.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2017.

18:22

Kako izgleda
Foto: B92

Podsećamo, sredinom novembra na društvenim mrežama objavljena je fotografija iz Skadarlije na kojoj se vidi - asfalt.

Iz Grada Beograda su potom za B92.net rekli da će kaldrma biti postavljena preko asfalta "da bi bila jača konstrukcija".

Gradski menadžer Goran Vesić naveo je da će u Skadarliju biti vraćena stara turska kaldrima koja je, kako kaže, u međuvremenu restauirana.

"Asfalt kao podloga ne dozvoljava deformacije podloge i ispiranje kamenog agregata u podlozi. Asfaltnom podlogom se poboljšava stabilnost kaldrme ili bilo koje druge završne obloge bilo da je u pitanju kocka ili ploča", rekao je Vesić.

Vesić je potom tokom gostovanja na televiziji Pink izjavio da će Skadarlija do proleća biti potpuno rekonstruisana.

Kada je počelo postavljanje kaldrme preko asfalta iz Grada Beograda je saopšteno da je kamen očišćen, opran i pripremljen za postavljanje, kao i da se taj posao radi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i uz konzervatorski nadzor.

Fotografije samog postavljanja kaldrme možete pogledati - OVDE.
Foto: B92
Ipak, rekonstrukcija jedne od najpoznatijih beogradskih ulica izazvala je za to vreme dosta bure u javnosti, a Pokret za preokret je organizovao "Šetnju za spas Skadarlije".

Predsednik tog pokreta Janko Veselinović rekao je da je cilj akcije da se skrene pažnja javnosti da gradska vlast "uništava kulturno-istorijski spomenik" koji je zakonom zaštićen kao kulturno dobro.

Prema njegovim rečima, kulturno nasleđe Beograda se uništava tako što se umesto kaldrme u Skadarsku ulicu ugrađuju "neke kocke".

Pokret za preokret je potom Višem javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv gradskih vlasti zbog "uništavanja zaštićene kulturno-istorijske celine Skadarlija".

Prijava je podneta protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, gradskog menadžera Gorana Vesića, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivere Vučković i gradskog arhitekte Milutina Folića.

Skadarlija je jedna od najpoznatijih beogradskih ulica, a poznata je i kao boemska četvrt u koju su tokom istorije često navraćali pisci, glumci, pevači i drugi umetnici.
Foto: B92
Foto: B92
Foto: B92
Foto: B92
Foto: B92

A kakva je kaldrma u delu koji nije renoviran?

Foto: B92
Na poslednjoj fotogorafiji vidi se gornji deo Skadarlije, jedini koji je u "kockama" i ulica je takva do Skadarlijske česme.
Foto: B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: