Stoltenberg ima poruku za lidere Zapadnog Balkana

Apelujemo na sve strane na Zapadnom Balkanu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se tenzije smanjile, izjavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.12.2017.

12:16

Stoltenberg ima poruku za lidere Zapadnog Balkana
Getty images

On je u izjavi za Tanjug rekao i da bi lideri Zapadnog Balkana trebalo da izbegavaju zapaljivu retoriku i osiguraju da se u regionu ne ponovi oružani sukob.

On je na taj način odgovorio na pitanje agencije kako vidi bezbednosnu situaciju u regionu, imajući u vidu zapaljivu retoriku koja je gotovo stalno prisutna, a poslednji put posle presude Haškog suda u "slučaju Prlić", odnosno za pokušaj stvaranja takozvane Herceg Bosne.

"Glavna odgovornost je pre svega na zemljama u regionu, ali NATO je tu da pomogne i podrži kako bi se izbegao bilo kakav sukob u regionu"”, rekao je šef NATO Tanjugu, koji je, uz predstavnike još nekih srpskih medija, u poseti Alijansi, na poziv tog vojnog saveza.

Stoltenberg je podsetio da NATO igra važnu ulogu na Balkanu već decenijama, da je doprineo okončanju, kako ističe, dva etnička rata, a da je prvo veliko vojno angažovanje NATO izvan svoje teritorije bilo upravo na Balkanu, u BiH, a potom na Kosovu.

“I dalje imamo značajno prisustvo na Balkanu, tu je naša misija Kfor na Kosovu”, kaže on, dodavši da su prisutni i u Sarajevu i Skoplju, a tu su i zemlje regiona sada članice NATO - Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.

Kako kaže, NATO sarađuje sa partnerima u regionu, uključujući i Srbiju.

“Veoma cenimo blisko partnerstvo sa Srbijom. Nedavno je ovde u poseti bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić", istakao je Stoltenberg i dodao da NATO jača saradnju sa partnerima Zapadnog Balkana”, zaključio je Stoletenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: