Zbog sukoba ministara, burno i na sednici Odbora

Burno na sednici skupštinskog Odbora za rad i socijalna pitanja na raspravi o Predlogu zakona o finansijskoj podršci porodici s decom. Opomene za tri poslanika.

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2017.

12:59

Zbog sukoba ministara, burno i na sednici Odbora

Predsednica odbora Vesna Rakonjac opomene je izrekla poslanicama opozicionim poslanicima Dveri Mariji Janjušević, Dosta je bilo Tatjani Macuri i Srpske radikalne stranke Vesni Nikolić Vukajlović. One su kritikovale predloženi zakon navodeći da je "površan", "licemeran" i da neće podstaći žene na rađanje.

Opozicija je negodovala i zbog objedinjavanja rasprave tog zakona i predloženog budžeta za narednu godinu i još 29 predloga zakona zbog čega neće na sednici parlamenta, koja počinje sutra, moći da se vodi polemika o svim tačkama ni pretresu dobro svi zakoni.

Polemika se na odboru vodila i zbog različitih navoda ministra za rad Zorana Đorđevića i ministarke saobraćaja i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović o Predlogu zakona o finansiranju porodice.

Poslanica Dveri rekla je da je ministarka Mihajlović govoreći o tom zakonu rekla da će treće dete dobijati novac do punoletstva, što je sledećeg dana demantovao ministar Đorđević, te je upitala ko od ministara laže. Rakonjac joj je odgovorila da niko od ministara ne laže i da su navodi Mihajlovićke "želje" i "planovi vlasti", te da će i za to biti odvojena sredstva ako bude novca.

Poslanica DJB Tatjana Macura je negodovala što će deci sa invaliditetom biti uskraćen dečiji dodatak ako su korisnici tuđe nege i pomoći. Pomoćnik ministra za rad Miloš Janković rekao je da je predloženim zakonom proširen obuhvat žena koje imaju pravo na porodiljski dodatak, predviđeno je i povećanje jednokratne pomoći za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara.

Naveo je da će usvajanjem zakona pravo na porodiljski dodatak imati i žene angažovane po ugovoru o delu i ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preduzetnice i poljoprivrednice, koje do sada nisu imale to pravo, te da će to možda biti dodatni razlog da se odluče na rađanje.

Poslanici vladajuće koalicije tokom rasprave su ocenili da je predloženi zakon još jedan korak napred u merama populacione politike. Odbor je danas taj predlog zakona usvojio u načelu, kao i još nekoliko socijalnih zakona koji bi sutra trebalo da se nadju na sednici parlamenta. ;

Janjuševićeva je na konferenciji za novinare posle sednice rekla da joj predsednica Odbora nije dozvolila da završi ni jedno izlaganje i da joj je svaki put isključivala mikrofon, što je ocenila kao "nastavak nasilja Srpske napredne stranke".

Ona je istakla da Rakonjac treba da podnese ostavku na mesto predsednice Odbora jer ne ume da vodi sednicu i jer sprečava slobodu govora.

Janjuševićeva je ocenila i da je predloženi zakon licemeran i da ne daje suštinsku podršku porodicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: