Junker: Opet bez dogovora o Bregzitu, nije lako sa Mejovom

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da još nema dogovora o ključnim pitanjima izlaska Velike Britanije iz EU.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.12.2017.

17:33

Junker: Opet bez dogovora o Bregzitu, nije lako sa Mejovom
Ilustracija: Tanjug, AP

On je istakao i da će pregovori i konsultacije o tome biti nastavljeni ove sedmice.

Junker je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskom premijerom Terezom Mej, rekao da dogovora o ključnim pitanjima nema uprkos dosadašnjem napretku u pregovorima.

"Pored napretka i približenih stavova, još nema dogovora po ključnim pitanjima za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije", rekao je Junker uz napomenu da će se pregovori i konsultacije nastavljaju ove sedmice.

Junker je rekao da Tereza Mej nije lak pregovarač i da je tokom sastanka branila interese Britanije.

To što danas nije postignut dogovor, prema rečma Junkera, ne predstavlja neuspeh.

”Pored najboljih napora i značajnog napretka koje smo mi i naši timovi postigli tokom prethodnih dana na tri ključna pitanja, nije bilo moguže da postignemo kompletan dogovor danas”, rekao je Junker.

Predsednik EK je naglasio da sada postoji zajedničko razumevanje po većini tema i da je preostalo ”dva ili tri” otvorena pitanja koja će zahtevati dalje konsultacije i pregovore.

”Spremni smo da nastavimo sa pregovorima sa Velikom Britanijom , ovde u Briselu, krajem ove nedelje. Mi smo približili veoma naše poziciji zahvaljući britanskoj premijertki i želji Evropske komsije da postigne fer dogovor ša Bitanijom”, poručio je Junker.

Veruje, kaže, da je moguće postići dovljan napredak pre Evropskog saveta koji je zakazan za 15. decembar.

Britanska premijerka Tereza Mej je ocenila da je današni sastanka bio konstruktivan i da je mnogo progresa napravljeno po velikom broju pitaja.

”Jasno je da želimo da napredujemo zajedno. Po nekoliko pitanja postoje razlike koje zahtevaju dalje pregovore i konsultacije. Saataćemo se pre kraja nedelje i uverena sam da ćemo to pozitivno završiti”, zaključila je Teraza Mej u Briselu.

Ona je danas u Briselu razgovarala sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom u pokušaju da se postigne napredak kada je reč o ključnim pitanjima razlaza Brisela i Londona, a u cilju otpočinjanja razgovora o budućim odnosima dve strane.

Mej i Junker su razgovali o tri teme - pravima građana EU koji ostaju da žive u Velikoj Britaniji nakon Bregzita, o novcu koji će prilikom izlaska iz Unije London morati da plati, kao i o načinu uređenja granice između Republike Irske i Severene Irske.

Kompletan dogovor o ovim pitanjima doprineo bi otvranju pregovora o novim trgovinskim odnosima Velike Britanije i EU sledeće nedelje na Samitu EU u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: