Interpol uklonio poternicu za Haradinajem?

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj sklonjen sa Interpolovog spiska lica traženih na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: EPA / Aldrin Xhemaj
Foto: EPA / Aldrin Xhemaj

To je rekao kosovski ministar pravde Abelard Tahiri, u izjavi za Rojters.

On je rekao da je u petak informisan da je Interpol uklonio sa spiska traženih lica 18 osoba sa Kosova koje traži Srbija, navodeći da je među tim imenima i kosovski premijer.

"Nakon te odluke, svi ti pojedinci su slobodni da putuju izvan Kosova bez ikakvih problema", rekao je Tahiri za Rojters.

Agencija je podsetila da je početkom ove godine Haradinaj uhapšen u Francuskoj po poternici koju je izdala Srbija, ali je pušten nakon što je francuski sud odbacio zahtev Beograda za ekstradicijom.

Haradinaja Srbija traži zbog počinjenih ratnih zločina kao bivšeg komandanta takozvane OVK. Bio je optužen pred Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslavije u Hagu, ali je oslobođen od svih tačaka optužnice.

On je odmah nakon objavljivanja optužnice, 8. marta 2005. godine. podneo ostavku na funkciju premijera koju je obavljao samo 100 dana i dobrovoiljno se predao Haškom tribunalu.

U prvom suđenju Haradinaj je proglašen nevinim 2008 godine, dok je u drugostepenom postupku oslobođen optužnice 2012 godine.

Kosovo

Ove godine na Kosovu 24 ubistva

Priština -- Na KiM su ove godine zabaležena 24 slučaja ubistva, od čega je policija uspela da reši 18 slučajeva, dok je šest ostalih predmeta još uvek pod istragom.

Kosovo ponedeljak 18.12. 13:01 Komentara: 2

Raskol u Samoopredeljenju?

Priština -- Na sednici Glavnog odbora Samoopredeljenja odlučeno da se organizuju novi izbori za predsednika pokreta. Sednici nije prisustvovao aktuelni predsednik.

Kosovo ponedeljak 18.12. 12:19 Komentara: 0
strana 1 od 2480 idi na stranu