Gujon: Pravdao sam se tamo, nisam mislio da ću morati ovde

Francuski humanitarac sa srpskim državljanstvom Arno Gujon naveo je da je tokom gostovanja na N1 “napadan zbog svojih političkih stavova“.

Izvor: B92

Subota, 02.12.2017.

17:59

Gujon: Pravdao sam se tamo, nisam mislio da ću morati ovde
Foto: Screenshot

Na sajtu N1 objavljen je snimak Gujovog gostovanja, kako navode, "nakon različitih interpretacija" da bi građani "sami mogli da donesu zaključak".

Gujon navodi da su ga početkom nedelje zvali da gostuje u emisiji “Novi dan” u petak na N1, da bi sa njim razgovarali o njegovom humanitarnom radu.

On u saopštenju koje je objavio na svom Tviter nalogu ističe da je “bio presrećan” što će gostovati na N1 jer ga do sada nisu zvali da gostuje, kao zbog toga što će gledaocima N1 moći da objasni u kakvoj situaciju se nalaze Srbi na KiM, “pošto se na tom kanalu retko govori o tome”.

“Međutim, o tome skoro da nije bilo reči. O mom 13-godišnjem rado smo pričali samo tri minuta. O humanitarnoj situaciji u enklavama ni minut. Ostatak vremena sam morao da odgovaram na napade novinarke koja je pokušavala da me destabilizuje. Pitala me je kog sam političkog opredeljenja, pokušala je da ocrni mene i moj rad povezujući me sa identarcima u Francuskoj i sa nacionalistima u Srbiji pošto sam učestvovao na vidovdanskom maršu 2009. godine kada sam 15 dana išao peške od Beograda do Gazimestana”, navodi Gujon.

Prema njegovim rečima, “očigledno je da su se pažljivo pripremili za te napade i da su imali nameru da me demonizuju kako bi me prikazali kao lošeg momka”.

“Pošto nisu uspeli u tome onda su cenzurisali intervju i nisu ga objavili na svom sajtu. Danas se osećam povređeno i mislim da to nisam zaslužio”, ističe Gujon.

Oglasili su se i sa N1 ističući da se na njihovom sajtu iz emisije Novi dan “po pravilu postavljaju samo video snimci rubrika Prelistavanje i Tema jutra": "Ali nakon različitih interpretacija u vezi sa gostovanjem Arno Gujona, objavljujemo ceo snimak razgovora s njim kako biste sami mogli da donesete zaključak". Gujon u saopštenju navodi da je ranije bio član Bloka identitaraca u Francuskoj koji više ne postoji, a da je reč o pokretu koji “nije bio u ni u levici, ni u desnici, već se zalagao za čvrstu migracionu politiku i bio je proevropski orjentisan".

Kako navodi, to je bio jedini pokret takve vrste koji je bio “prosrpski orjentisan po pitanju Kosova”.

“U Francuskoj sam morao često da se pravdam zbog pomoći koju pružamo Srbima na Kosovu, ali iskreno nisam očekivao da ću to morati da uradim i u Beogradu. Ono što radimo već 13 godina je apolitički. Naš humanitarni rad okuplja ljude sa različitih horizonata koji misle različitom o politici, ali su ujedinjeni preko naše humanitarne organizacije u pomaganju srpskim enklavama na Kosovu. Ne bavim se politikom, već humanitarnim radom. Siguran sam da je i to razlog zašto me mnogi u Srbiji cene i podržavaju, bez obzira da li pripadaju ‘građanskoj Srbiji’, ‘nacionalnoj Srbiji’ ili nemaju političkog opredeljenja”, saopštio je Gujon ističući da ga “političke podele ne zanimaju”.

“Kosovo ne treba da nas deli, nego da nas okupi. Renoviranje škola, izgradnja firmi, deljenje pomoći deci su nešto konkretno i pozitivno i niko ne može da bude protiv toga”, dodao je on.

Osim toga, Gujon je istakao i da njegova humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” trenutno privodi kraju renoviranje četiri škole, završava izgradnju farme za tov svinja i priprema 43. božićni konvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: