"Nismo okruženi NATO zemljama, to je izmišljotina"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da nije istina da je Srbija okružena NATO zemljama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

„Nismo okruženi NATO zemljama, to je izmišljotina, ima bar dve zemlje koje nisu u NATO“, odgovorio je Vučić na pitanje novinara o osnaživanju Vosjke Srbije, uz konstataciju da je NATO ipak jači i da je Srbija okružena NATO zemljama.

„A šta to znači? Ako smo okruženi NATO zemljama da ne treba da imamo vojsku ili to što želimo snažniju vojsku, da li je to nekome pretnja? Pa hajde onda da ukinemo vojsku, da ukinemo policiju, da ukinemo državu. Naš izbor je najteži, lakše bi bilo da kažemo priključujemo se NATO. A mi želimo našu vojsku, mora da bude osposbljena i snažna i nikoga nećemo da napadnemo, ali da možemo da odbranimo zemlju u svakom trenutku“, kazao je Vučić.

On je kazao da Srbija radi sa NATO i nastaviće sa tim, sa Rusima imamo dobre partnerske odnose i nastavićemo sa tim, ali nas zanima Srbija.

Vučić je rekao i da je strategija za Balkan koju predlaže Atlantski savet SAD važan dokument i da je zadovoljan većinom onoga što je napisano.

"Bilo bi dobro kada bi se to pretočilo u realnu politiku SAD i doprinelo našim boljim odnosima", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je za njega u tom dokumentu važniji politički okvir od zalaganja za stalno američko vojno prisustvo u regionu, jer su oni već u bazi u Bondstilu na Kosovu.

Atlantski savet SAD objavio je 28. novembra izveštaj "Balkan napred - nova američka strategija za region", u kojem se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi i zalaganje za "istorijsko približavanje" sa Srbijom.

U izveštaju se takođe predlaže obnavljanje reputacije SAD kao "iskrenog posrednika", kao i oslanjanje na preduzetnike i mlade u regionu.

Društvo

strana 1 od 155 idi na stranu