"Nismo okruženi NATO zemljama, to je izmišljotina"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da nije istina da je Srbija okružena NATO zemljama.

Izvor: B92

Petak, 01.12.2017.

13:55

Foto: Tanjug, arhiva

„Nismo okruženi NATO zemljama, to je izmišljotina, ima bar dve zemlje koje nisu u NATO“, odgovorio je Vučić na pitanje novinara o osnaživanju Vosjke Srbije, uz konstataciju da je NATO ipak jači i da je Srbija okružena NATO zemljama.

„A šta to znači? Ako smo okruženi NATO zemljama da ne treba da imamo vojsku ili to što želimo snažniju vojsku, da li je to nekome pretnja? Pa hajde onda da ukinemo vojsku, da ukinemo policiju, da ukinemo državu. Naš izbor je najteži, lakše bi bilo da kažemo priključujemo se NATO. A mi želimo našu vojsku, mora da bude osposbljena i snažna i nikoga nećemo da napadnemo, ali da možemo da odbranimo zemlju u svakom trenutku“, kazao je Vučić.

On je kazao da Srbija radi sa NATO i nastaviće sa tim, sa Rusima imamo dobre partnerske odnose i nastavićemo sa tim, ali nas zanima Srbija.

Vučić je rekao i da je strategija za Balkan koju predlaže Atlantski savet SAD važan dokument i da je zadovoljan većinom onoga što je napisano.

"Bilo bi dobro kada bi se to pretočilo u realnu politiku SAD i doprinelo našim boljim odnosima", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je za njega u tom dokumentu važniji politički okvir od zalaganja za stalno američko vojno prisustvo u regionu, jer su oni već u bazi u Bondstilu na Kosovu.

Atlantski savet SAD objavio je 28. novembra izveštaj "Balkan napred - nova američka strategija za region", u kojem se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi i zalaganje za "istorijsko približavanje" sa Srbijom.

U izveštaju se takođe predlaže obnavljanje reputacije SAD kao "iskrenog posrednika", kao i oslanjanje na preduzetnike i mlade u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: