Vučić: Vraćamo moralno vaspitanje; stiže 9 helikoptera

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će Vojska Srbije od januara vratiti moralno vaspitanje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vrhovni komandant Vojske Srbije nakon primanja izveštaja ministra odbrane i načelnika Generalštaba VS o stanju u Vojsci Srbije, kazao je da je pre svega problem nizak standard profesionalnih pripadnika Vojske.

"Po nalogu izvesnog gospodina Mura, ukinuto je u Vojsci moralno vaspitanje. A to je nama značajno. Nema to veze s politkom, nego patriotizmom. Tada nam je rečeno da nama nije potreban patriotitzam, a jeste i mi ćemo to vratiti od janura“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, vojnici će znati koga i zašto štite.

On je dodao i da do kraja 2019. u Srbiju stiže 9 Erbasovih helikoptera. Od čega je 6 za Vojsku i tri za Policiju.

Vučić je dodao da će Vojska kupovati šta je neophodno, kao što su na primer rakete. Takođe, rekao je da će se produžiti školovanje za vojne pilote.

"Potrebno nam je da definišemo mesta gde nam je potrebno da popunimo kapacitete. Gledaćemo da dame koje imamo u Vojsci, kojima je teško da pređu pešadijske prepreke da ih imamo u jedinicima gde mogu da izvršavaju svoje zadatke, a pre svega da ojačamo naše specijalne snage", kaže on.

Dodao je da će se ponovo formirati takozvani bataljoni i brigade.

"Ako nas neko napadne da budemo u stanju da se odbranimo, a ne mogu svi pojedinačno sektori da se brane nego združeno. To ćemo menjati."

Na pitanje da li je u vojni budžet ukalkulisan remont migova kaže:

"Za ovih šest je sve predviđeno. A za ostale imamo načina da platimo, nikome ne ostajemo dužni".

Vučić je istakao da ne postoje ni najmanje indicije da bilo ko želi da napadne našu zemlju, ali da vojska postoji da bi čuvala svoju državu i štitila svoj narod.

"Nijedna vojska u svetu, izuzev možda dve, ne postoji da bi nekog drugog napadale, već da štiti svoju zemlju", naglasio je Vučić.

Vojni budžet je, u odnosu na prošlu godinu, prema njegovim rečima, veći za oko 70 milijardi dinara.

Za vojsku, kako je dodao, izdvajano je na transparentan i zakonit način.

Politika

strana 1 od 240 idi na stranu