Tramp će priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela?

Predsednik Donald Tramp ponovo će odložiti ispunjenje svog obećanja iz izborne kampanje da preseli ambasadu svoje zemlje u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

To najavljuju zvaničnici SAD.

Međutim, on će po svoj prilici priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela. Očekuje se da će se to deseti sledeće nedelje nakon čitavih meseci unutrašnjih razmatranja koje su zvaničnici opisali kao posebno intezivne u poslednjim danima.

Oni za oklevanje predsednika da ispuni obećanje o preseljenju ambasade kažu da je razlog što bi to moglo naneti štetu njegovim naporima da doprinese sklapanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.

Zvaničnci koji su to rekli su tražili da im se ne pominju imena jer nemaju ovlašćenja da daju izjave.

Dva izraelska ministra izrazila su ranije danas nadu da će Tramp uskoro okončati "apsurdnu situaciju", kako su je nazvali, preseljenjem ambasade svoje zemlje iz Tel Aviva u Jerusalim, kao što je obećao tokom izborne kampanje.

"Nadam se da će se apsurdna situacija okončati", rekao je ministar energije Juval Stajnic za izraelski javni radio, podsetivši da kada američki predsednici dolaze u posetu Izraelu idu u Jerusalim, a ne Tel Aviv.

Ministar ekologije Zev Elkin, koji je takođe zadužen za Jerusalim, ocenio je u izjavi za vojni radio da nema logičnog razloga da se preseljenje ponovo odlaže, dodavši da bi takav potez "mogao navesti druge zemlje da to isto urade".

Izraelski mediji su sinoć javili da izraelski zvaničnici navodno očekuju da predsednik SAD objavi u narednim danima odluku o selidbi američke ambasade u Jerusalim koji će priznati za glavni grad Izraela.

To bi se moglo desiti već u nedelju i Tramp daje instrukcije zvaničnicima da se za to pripreme, naveli su isti izvori. Bela kuća kasno sinoć apelovala na oprez povodom takvih izveštaja, rekavši da su "preuranjeni".

"To je preuranjeni izveštaj. Nemamo ništa da objavimo", rekla je predstavnica za štampu Sara Sanders.

strana 1 od 544 idi na stranu