Tramp će priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela?

Predsednik Donald Tramp ponovo će odložiti ispunjenje svog obećanja iz izborne kampanje da preseli ambasadu svoje zemlje u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2017.

22:46

Tramp će priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela?
Foto: Gettyimages

To najavljuju zvaničnici SAD.

Međutim, on će po svoj prilici priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela. Očekuje se da će se to deseti sledeće nedelje nakon čitavih meseci unutrašnjih razmatranja koje su zvaničnici opisali kao posebno intezivne u poslednjim danima.

Oni za oklevanje predsednika da ispuni obećanje o preseljenju ambasade kažu da je razlog što bi to moglo naneti štetu njegovim naporima da doprinese sklapanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.

Zvaničnci koji su to rekli su tražili da im se ne pominju imena jer nemaju ovlašćenja da daju izjave.

Dva izraelska ministra izrazila su ranije danas nadu da će Tramp uskoro okončati "apsurdnu situaciju", kako su je nazvali, preseljenjem ambasade svoje zemlje iz Tel Aviva u Jerusalim, kao što je obećao tokom izborne kampanje.

"Nadam se da će se apsurdna situacija okončati", rekao je ministar energije Juval Stajnic za izraelski javni radio, podsetivši da kada američki predsednici dolaze u posetu Izraelu idu u Jerusalim, a ne Tel Aviv.

Ministar ekologije Zev Elkin, koji je takođe zadužen za Jerusalim, ocenio je u izjavi za vojni radio da nema logičnog razloga da se preseljenje ponovo odlaže, dodavši da bi takav potez "mogao navesti druge zemlje da to isto urade".

Izraelski mediji su sinoć javili da izraelski zvaničnici navodno očekuju da predsednik SAD objavi u narednim danima odluku o selidbi američke ambasade u Jerusalim koji će priznati za glavni grad Izraela.

To bi se moglo desiti već u nedelju i Tramp daje instrukcije zvaničnicima da se za to pripreme, naveli su isti izvori. Bela kuća kasno sinoć apelovala na oprez povodom takvih izveštaja, rekavši da su "preuranjeni".

"To je preuranjeni izveštaj. Nemamo ništa da objavimo", rekla je predstavnica za štampu Sara Sanders.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: