Huti tvrde: Pogodili smo cilj u Saudijskoj Arabiji

Balistička raketa koju su ispalili pripadnici jemenskog pokreta Huti "pogodila je vojni cilj" u Saudijskoj Arabiji, javila je televizija pobunjenika Al Masira.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2017.

21:40

Huti tvrde: Pogodili smo cilj u Saudijskoj Arabiji
Ilustracija: Tanjug, AP

Vođa pokreta Huti ranije je zapretio susednoj Saudijskoj Arabiji odmazdom u slučaju da nastavi blokadu zemlje.

"Potvrđujemo uspeh naše probe balističke rakete koja je pogodila svoj vojni cilj unutar Saudijske Arabije", prenela je televizija pobunjenika.

Portparol vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja interveniše u ratu u Jemenu od marta 2015. godine protiv Hutija, nije želeo da odgovori na pitanje novinara o toj raketi.

Saudijska Arabija pojačala je svoju blokadu Jemena kada su Huti ispalili balistički projektil 4. novembra iznad aerodroma u Rijadu, koja je bila presretnuta.

Blokada je ublažena prošle nedelje posle velikog međunarodnog pristiska na Saudijsku Arabiju, ali Ujedinjene nacije su ocenile u ponedeljak da bi trebalo još više da popusti.

U ratu u Jemenu se bore provladine snage, koje podržava koalicija predvođena saudijskom komandom, i pobunjeni Huti. Pobunjenici su u septembru 2014. godine zauzeli glavni grad Sanu i velike delove teritorije zemlje uz pomoć pristalica bivšeg predsednika Alija Abdalaha Saleha.

U borbama u Jemenu poginulo je više od 8.500 ljudi, a sukob je izazvao tešku humanitarnu krizu, prema oceni Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: