"Praljak je kukavica, stigla ga je kazna"

Teško mi je da komentarišem ovaj kukavički čin. Međutim, zločinca koji je počinio zločin očito je stigla Božja kazna, rekao je Abdulah Ahmić.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 30.11.2017.

23:36

Foto: Tanjug/AP

Ahmić je jedan od preživelih žrtava zločina koji se dogodio 16. aprila 1993. godine kada su pripadnici HVO ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Novinari Dnevnog avaza zajedno su sa njim putem televizije pratili izricanje presude za hašku šestorku.

Među ubijenima su Abdulahovi roditelji, brat i tri sestre, a on je pukim čudom preživeo streljanje, navodi "Avaz".

Ahmić kaže da mu je bilo teško da gleda trenutak kada je Slobodan Praljak popio otrov i odbio odgovornost za zločin u Ahmićima.

Enisa Ahmić, očevidac zločina u mestu Ahmići gde je izgubila 40 članova porodice, tvrdi da su za šestorku očekivali i težu kaznu u Hagu.

"Zašto ti takozvani heroji ne mogu da prihvate odgovornost, da pogledaju istini u oči? Lako je biti heroj i držati pušku u ruci, nije to heroj; heroji su oni koji su stajali ispred puške. Ako su znali naređivati, trebalo bi da budu spremni i da prihvate odgovornost", kazala je Ahmićeva za N1 televiziju.

Najmlađa žrtva zločina u Ahmićima je bila beba od tri meseca i dva dana.

Samir Nožić, deo tima mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju, koji radi na prikupljanju, arhiviranju i dokumentovanju zločina Herceg-Bosne, u razgovoru za TV1 osvrnuo se na presude šestorci.

"Ja sada imam 46 godina. Isto toliko je imala i moja majka 13. septembra 1993. godine kada je ubijena dok je pekla hleb. Zbog moje majke, zbog svih majki i zbog sve dece, svih koji su nedužni stradali u udruženom zločinačkom poduhvatu, vrlo je važno da je jasno definisano i da je došla pravda. Dugo smo je čekali, ali je ona došla", poručio je Nožić za TV1 iz BiH.

Emir Hajdarović jedan je od logoraša koji je preživeo torture HVO-a. U logor je otišao kad je imao 21 godinu, a kako kaže, izrečene presude su mu satisfakcija samo jednim delom, jer ono što je doživeo ništa ne može nadoknaditi.

Podsetimo, suđenje šestorici Hrvata u "slučaju Prlić" prekinuto je u sredu nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno "popio nešto iz male čašice".

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je "popio otrov", a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Pročitajte još:

Samoubistvo Praljka: Ključni detalji - misterija VIDEO

Nove pretnje smrću zbog Praljka, Pusić meta: "Zaklaću te"

"Bio sam oči u oči s Praljkom, imao je Karadžićevu ludost"

Šljivančanin: Osudili me, Praljak došao i rekao svaka čast

Dan posle ispijanja otrova: "Potpuna ludnica u HR" VIDEO

"Večernji": Praljak ostavio oproštajno pismo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: