"Vlada HR će svim silama nastojati da obori deo presude"

Hrvatska vlada priprema političke i pravne mehanizme, kojima će pokušati da obori bitni deo presude Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.11.2017.

17:41

Foto: B92, arhiva

To je izjavio visoki funkcioner vladajuće HDZ i nekadašnji predsednik Hrvatskog sabora.

"To se mora nastojati oboriti svim silama. Neće Haški sud pisati istoriju. Ne treba smetnuti s uma da ovo nije kraj", kazao je Šeks.

Kako prenosi HINA, Šeks je rekao da je jučerašnjom presudom šestorici Hrvata iz BiH, zvaničnicima samoproglašene "republike Herceg Bosne", Haški sud doživeo "sramni kraj".

Na predstavljanju svoje knjige "Državni udar", Šeks je u Osijeku kazao da je tema ove knjige odbrana prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i njegove politike prema BiH.

Rekao je i da je haška presuda o udruženom zločinačkom poduhvatu u to uključila ne samo Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška, načelnika Glavnog štaba Janka Bobetka, već i, kako je rekao, Hrvatsku, koja je, po mišljenju tog suda, delovala u okviru zločinačkog poduhvata.

Šeks je rekao da njegova knjiga predstavlja "odbranu hrvatske državne politike devedesetih godina, i pokazuje da nije postojao nikakav udruženi zločinački poduhvat, da je Hrvatska republika Herceg-Bosna bila legalna i legitimna institucija, koja je bila štit obrane hrvatskog naroda".

"Ova knjiga predstavlja i osudu svih onih koji su doprineli pribijanju Hrvatske na stub srama, u prvom redu bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način, odgovoran je i za smrt generala (Slobodana) Praljka", kazao je Šeks.

Naveo je i da su u knjizi predstavljeni razni stavovi brojnih istoričara i državnika, koji svedoče da su, kako je rekao, argumenti Haškoga suda krajnje neverodostojni i neuverljivi.

"Ovo je kraj Haškoga suda, ali jedan sramotan kraj", rekao je Šeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: