"Da mi ne pričamo bajke, SAD imaju neku svoju politiku"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je u Vašingtonu poručio da nema stabilnosti u regionu Balkana ukoliko SAD ne pronađu zajednički interes sa Srbijom.

Izvor: RTS

Četvrtak, 30.11.2017.

20:31

Foto: Tanjug/Igor Skendžiæ

On je napomenuo da SAD "imaju neku svoju politiku i da njih zanima ruski uticaj u regionu".

Zbog stabilnosti u regionu, SAD sa našom zemljom bi trebalo da potraže minimum zajedničkih interesa.

Dačić je za RTS rekao da je cilj današnjeg sastanka američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Meka Mastersa sa ministrima spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana bio da se pokaže da SAD žele stabilnost i napredak svih u regionu.

"Ja sam insistirao na tome da nema stabilnosti u regionu ukoliko SAD ne pronađu zajednički interes sa najvećom zemljom i najvećim narodom na Balkanu, a to je Srbija i srpski narod, i da u tom smislu treba da tražimo neki minimum zajedničkih interesa kako bismo time doprineli stabilnosti čitavog regiona", rekao je Dačić.

Takođe je rekao da na današnjem sastanku u Vašingtonu nije bilo vremena za ozbiljnije razgovore i da je tom prilikom svako izneo svoje mišljenje.

Govoreći o nedavno objavljenom izveštaju Atlantskog saveta o novoj američkoj strategiji za Balkan, Dačić je istakao da u formalnom smislu to nije dokument američke administracije, već jedne nevladine organizacije, koji može da ima neki uticaj, ali "ne mora da znači".

Kad je reč o eventualnim zahtevima za izmenu formata pregovora Beograda i Prištine, Dačić je naveo da nije Srbija prebacila pregovarački proces na EU, već je to bio predlog Evropske unije.

"U vreme Tadićeve administracije je Generalna skupština UN donela takvu rezoluciju i taj format se ne može promeniti tek tako", poručio je ministar Dačić.

On je rekao da niko formalno nije ni izneo predlog za promenu formata i ocenio da o tome postoje velika razmimoilaženja između EU i SAD.

"Da mi sada ne pričamo bajke, SAD su uvek na neki način bile iza scene prisutne i tokom ovog dijaloga", zaključio je šef srpske diplomatije.

Dačić je u sredu u Vašingtonu učestvovao na konferenciji Atlantskog saveta pod nazivom "Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: