"Istorijska šansa da se o Balkanu govori drugačije u 2018"

Premijerka Ana Brnabić bila je ključni govornik na gala večeri koju je u Hongkongu priredio magazin Ekonomist na godišnjoj konferenciji "Svet u 2018".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na jednom od, kako navodi Vlada Srbije, najvećih i najpoznatijih godišnjih događaja koje organizuje ovaj britanski magazin, premijerka Brnabić govorila je o aktuelnim političkim i ekonomskim reformama u Srbiji, procesu evropskih integracija, odnosima sa EU i Rusijom i saradnji sa Kinom, pre svega u okviru inicijative „Pojas i put“.

U razgovoru sa Danijelom Frenklinom, urednikom magazina Ekonomist i urednikom godišnjih izdanja „Svet u...“ koje taj magazin izdaje, Brnabićeva se osvrnula na upravo održani Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti.

Upitana da objasni značenje inicijative „Pojas i put” i šta ta inicijativa znači u praksi, jer ceo svet o njoj govori, ali nema mnogo zemalja koje su pokrenule projekte, ona je istakla da je ”ponosna što Srbija ima najviše projekata u okviru ove inicijative i portoflio od oko šest milijardi dolara” uglavnom za projekte infrastrukture, ali i energetike i životne sredine.

Predsednica vlade, ističe se, posebno se osvrnula na projekat brze pruge Beograd-Budimpešta koji je trenutno jedan od centralnih regionalnih projekata u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, Brnabić je istakla da ”EU jeste naš prioritet, ali da proces pristupanja ne sme jednostavno da se vezuje za broj otvorenih i zatvorenih poglavlja, već za suštinske i održive reforme koje vode do boljeg kvaliteta života svih građana”.

U tom smislu, navela je predsednica vlade, ”reforme sprovodimo pre svega zbog nas, a tek onda zbog pristupanja EU kao društvu vrednosti koje delimo”.

U završnici panela, sagovornici su izneli predviđanja za 2018. godinu, a predsednica srpske vlade prognozirala je da postoji istorijska šansa da se o Balkanu sledeće godine drugačije govori, na mnogo pozitivniji način koji za Balkan nije uobičajen.

"Na inicijativu predsednika Republike Aleksandra Vučića Srbija je već pokrenula istorijski unutrašnji dijalog o Kosovu sa ciljem da uključi celokupnu javnost u ove razgovore i da kao društvo zajedno kreiramo budućnost koja će nas voditi napred”, rekla je premijerka.

Kao drugi argument da se o Zapadnom Balkanu drugačije govori u svetu, ona je navela spremnost Makedonije da sa Grčkom krene u razgovore o imenu, što takođe može da se nađe na dnevnom redu sledeće godine.

"Mi sada imamo istorijsku šansu. Sa posvećenošću, hrabrim političkim odlukama, liderstvom, sposobnošću i spremnošću da se prihvate kompromisi, i uz malo sreće, Balkan ima šansu da promeni sopstveni imidž. Ovo bi značilo da će u 2018. godini i sama Evropa izgledati drugačije i da je Balkan deo rešenja, a ne problema koji EU ili druge zemlje treba da rešavaju”, zaključila je Brnabićeva.

Završavajući razgovor sa Anom Brnabić, moderator je naveo da je predsednica Vlade Srbije uspela da zainteresuje sve prisutne u publici da obrate više pažnje na Zapadni Balkan sledeće godine.

Pored predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, među glavnim učesnicima konferencije bile su izvršna direktorka organizacije „Save the Children“ i bivša premijerka Danske Hele Torning-Šmit i CEO Hongkonga Kari Lam.

Ovo je ujedno prvi put da je neki predsednik vlade iz regiona Zapadnog Balkana bio vodeći govornik na poznatoj konferenciji ”Svet u…” koju magazin Ekonomist organizuje svake godine.

Fokus ovogodišnje Ekonomist konferencije bio je geopolitika i ekonomija.

Učesnici konferencije razgovarali su o globalnim trendovima, od biznisa i politike do nauke i kulture. Na konferenciji i gala večeri učestvuju politički lideri, predstavnici multinacionalnih kompanija, kao i predstavnici diplomatskog kora, naučnici, sportisti i umetnici, navodi se u saopštenju.

strana 1 od 222 idi na stranu