Potvrde iz Haga i Zagreba: Preminuo Praljak / VIDEO

Haški osuđenik Slobodan Praljak preminuo je u bolnici nakon što je u sudnici Haškog tribunala popio otrov, potvrdio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA / ICTY
Foto: EPA / ICTY

Hrvatski premijer na vanrednoj konferenciji za novinare izjavio saučešće porodici bivšeg načelnika Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), koji je popio otrov nakon što mu je izrečena presuda od 20 godina zatvora u Hagu.

Oglasio se i portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski, koji je saopštio da je Praljak preminuo u bolnici, u koju je prebačen iz suda da bi mu bila pružena medicinska pomoć.

“Praljak je prevežen u bolnicu, ali je preminuo. U skladu sa standardnom procedurom, holandske vlasti su pokrenule nezavisnu istragu koja je u toku. Izražavam saućešće porodici Praljak“, naveo je Golčevski.

Pročitajte još:

Suđenje šestorici Hrvata u "slučaju Prlić" prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak navodno popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku je izrečena kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno "popio nešto iz male čašice".

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je "popio otrov", a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Reč je o pravosnažnoj presudi šestorici Hrvata za ratne zločine u slučaju oko takozvane "Herceg-Bosne" i njenog premijera Jadranka Prlića. Ukupno su osuđeni na 111 godina zatvora.

Prliću je potvrđena kazna od 25 godina, Praljak, Bruno Stojić i Milivoj Petković su osuđeni na 20 godina, Valentin Ćorić na 16 godina, a Berislav Pušić na 10 godina.

Tribunal je potvrdio i nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih musilmana, zajedno s osuđenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman s još nekim zvaničnicima Hrvatske.

Odbacujući žalbu na taj nalaz, predsedavajući sudija Karmel Ađijus rekao je da odbrana nije dokazala da je "raspravno veće pogrešilo".

Vest o tome da je Praljak popio otrov u sudnici jedna je od glavnih vesti u svetskim medijima.

Hrvatski mediji prenose da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zbog dešavanja u Hagu prekinula službenu posetu Islandu i da se vraća u zemlju.

Haški tribunal ovim izricanjem presude završava svoje postojanje.

Ratni zločini

strana 1 od 19 idi na stranu