Šta je zaista Hag presudio oko Starog mosta u Mostaru

Hag -- Haški tribunal je utvrdio da je Stari most u Mostaru bio legitiman vojni cilj za HVO, jer su ga koristile snage Armije BiH.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Tribunal zaključuje svoje postojanje izricanjem drugostepene presude šestorici bivših čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, a između ostalog se govorilo o delovanjima u Mostaru.

Žalbeno veće, uz suprotno mišljenje Fausta Pokara, zaključilo je da je rušenje Starog mosta bilo izvršeno u vojne svrhe, a ne radi zastrašivanja i terorisanja civilnog stanovništva.

Kako se navodi u zaključcima, utvrđeno je da je Stari most bio "od ključnog značaja za vojne aktivnosti" i da je kao takav bio legitiman vojni cilj, a tokom izricanja je poništen deo prvostepene presude kojim se taj čin smatra kao "bezobzirno razaranje".

Žalbeno veće, uz izdvojeno mišljenje sudije Fausta Pokara, zaključilo je da je raspravno veće donelo pogrešne zaključke o rušenju mosta.

"Žalbeno veće stoga zaključuje da nije dokazan element krivičnog dela i ukida osuđujući deo za zločin bezobzirnog razaranja gradova i sela u odnosu na Stari most", navodi se.

Žalbeno veće je zaključilo da snage HVO "nisu imale konkretnu nameru da diskriminišu ili vrše teror kada su uništile Stari most".

Hag je u slučaju "Prlić i ostali" utvrdio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Ratni zločini

strana 1 od 19 idi na stranu