"Razgovor u Beogradu nije doneo ništa"

Specijalni predstavnik za Ukrajinu američkog Stejt departmenta Kurt Volker rekao je da razgovori u Beogradu s predstavnikom Rusije nisu doneli ništa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.11.2017.

15:01

Getty images

Volker je u intervjuu za međunarodni portal "Politiko" rekao da njegov treći razgovor s Vladislavom Surkovom, savetnikom ruskog predsednika, nije doneo ništa i da je sastanak u Beogradu bio "korak unazad".

Surkov i Volker sastali su se dosad tri puta, od čega dva puta u Beogradu, gde su poslednji put razgovarali ranije ovog meseca.

Volker je rekao da se na poslednjem sastanku u Beogradu Surkov vratio na početni predlog Rusije iz septembra da se mirovnjaci UN razmeste u istočnoj Ukrajini uz aktuelnu liniju razdvajanja separatističkih snaga i ukrajinskih snaga.

Surkov je, prema navodima Politika, novinarima posle razgovora rekao da je Volker na sastanku predložio 29 paragrafa, a da je on prihvatio tri.

Rusija je u septembru predložila da se mirovnjaci UN razmeste po liniji razdvajanja, ali su to brzo kritikovali Kijev i Zapad, navodeći da bi to moglo zacementirati kontrolu Moskve nad teritorijama koje drže proruski separatisti.

Volker je ranije rekao da SAD žele da mirovnjaci nadziru celu oblast sukoba i da obezbede povlačenje teškog oružja. Moskva, međutim, smatra da bi dolаzаk, kako se spekuliše, 20.000 "plаvih šlemova" na istok Ukrajine zаprаvo bilа okupаcijа, posle čegа ukrаjinski predsednik Petro Porošenko ne bi ispunio nijedno obećаnje i obаvezu.

U intervjuu Politiku Volker je rekao da su velike šanse, kako je naveo "najmanje 80 odsto", da se nastave borbe u Ukrajini, ali i da postoji tračak nade da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao biti spreman da se nađe način za izlazak iz krize na istoku Ukrajine, pošto se borbe manje-više zaustavljene, dok se Rusija suočava s oštrim sankcijama SAD i Evropske unije.

Iako je američki predsednik Donald Tramp više puta rekao da želi bolje odnose s Rusijom, Volker je rekao da ima podršku predsednika za svoj stav prema Rusiji koju okrivljuje za okupaciju Ukrajine

"Znam, čuo od direktno od predsednika. On želi to da uradi. On želi mir on želi da vidi da se ovo reši on želi da vidi da Ukrajina dobije nazad svoju teritoriju. To je kristalno jasno", rekao je Volker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: