"Nastavljamo potragu za podmornicom"

Predsednik Argentine Maurisio Makri kaže da se nastavlja međunarodna potraga za podmornicom sa 44 člana posade koja je nestala pre devet dana u Atlantiku.

Izvor: Beta

Petak, 24.11.2017.

22:51

Getty images

On je dodao da će biti otvorena istraga o njenom nestanku.

Argentinska mornarica saopštila je u četvrtak da je analizom lokacije na kojoj je bila podmornica utvrđeno da je tada registrovan zvuk nalik eksploziji.

Mornarica je u izveštaju navela da se dogodila "hidro-akustična anomalija, kratka, jaka, koja nije nuklearnog porekla, a liči na eksploziju".

Izveštaj mornarice izazvao je veliku zabrinutost porodica posade kao i stranih stručnjaka koji strahuju da je podmornica potopljena i da posadi nestaje kiseonika.

"Nestanak i potraga za podmornicom potresli su celu Argentinu. To je težak trenutak za sve nas, posebno za članove porodice", rekao je Makri u prvom obraćanju u javnosti od nestanka podmornice 15. novembra.

Makri je dodao da se nastavlja potraga koja ima podršku međunarodne zajednice navodeći da će biti sprovedena i detaljna istraga.

Nekoliko desetina aviona i brodova učestvuje u potrazi na površini od oko 480.000 kvadratnih kilometara.

U pitanju je podmornica "San Huan" koja je krenula iz Mar del Plata oko 400 kilometara južno od Buenos Ajresa. Podmornica ima kiseonik i hranu za 15 dana.

U podmornici se nalazi Elijana Kravzik (35) koja je 2012. godine postala prva Latinoamerikanka oficir podmornice.

"San Huan" je jedna od tri podmornice argetinske mornarice. Proizvedena je u Nemačkoj i ima dizel-električni pogon. Porinuta je 1985, a 2014. je prošla remont.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: