"Ruski div" kreće u spasavanje argentinske podmornice

Moskva -- Televizija „Todo notisijas“ objavila je da će u Argentinu doleteti ruski avion „antonov“ koji će pružiti pomoć u traganju za nestalom podmornicom „San Huan“.

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
screenshot
screenshot

Sudeći po opisu, radi se o avionu An-124. Televizija ističe da su se predsednici Rusije i Argentine ranije dogovorili o koordinaciji napora u operacijama istrage i spasavanja.

Argentinska televizija saopštila je da će Ministarstvo za vanredne situacije Rusije uputiti „najveći avion na svetu“ klase „Antonov“ radi pružanja pomoći u potrazi za potonulom podmornicom „San Huan“.

Avion „može da ponese do 150 tona tereta i da prevozi vozni park, turbine za elektrane, pa čak i jahte“. Prema saopštenju „Todo notisijasa“, u Argentinu bi mogla da ode i ruska mini-podmornica.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa svojim argentinskim kolegom Maurisiom Makrijem ponudio pomoć u potrazi i spasavanju potopljene podmornice. Ministri odbrane dveju zemalja koordinisaće zajedničke napore, napominje TN.

Osim toga, u Argentinu je već stigao veliki američki avion C-5 „galaksi“ za operaciju potrage. U operaciji spasavanja već učestvuje 30 transportnih sredstava iz 11 zemalja koje sarađuju sa argentinskim vlastima, saopštila je televizija.

Argentinska podmornica "ARA San Huan" nestala je pre više od nedelju dana sa 44 člana posade. Detektovani su različiti signali, kao i zvuci, ali se ispostavilo da ništa od toga ne potiče sa podmornice.

Argentinska mornarica saopštila je da je u području gde je nestalo plovilo došlo do "nečeg nalik eksploziji".

Svet

strana 1 od 12985 idi na stranu