Određen jednomesečni pritvor Darku Tasiću

Advokat Dejan A. Vasić izjavio je Radiju Kontakt plus da je Darku Tasiću, raseljenom licu iz Prizrena, određen jednomesečni pritvor.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

21:20

Određen jednomesečni pritvor Darku Tasiću

Pritvor mu je određen na predlog specijalnog tužioca za ratne zločine Euleksa Pola Flina.

Tasiću se u sumnju stavlja da je kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a Republike Srbije učinio krivični delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tako što je sa, navodno, nekolicinom Srba tokom sukoba palio i pljačkao kuće albanskog stanovništva u Maloj Kruši kod Orahovca.

“Ono što me hrabri je razboritost sudije Rahime Elezi kada su u pitanju razlozi vezani za opasnost od bekstva Tasića, koja je na sugestiju Euleks tužioca nagovestila da bi odluka mogla biti promenjena, ako gospodin Tasić dokaže da je zaposlen u kosovskoj železnici i da radi u Leposaviću. Tokom trajanja istrage ću pokušati da ovaj dokaz što pre dostavim, uz dokumenta koja potvrđuju da moj klijent nikada nije bio pripadnik rezervnog sastava MUP-a”, rekao je Vasić Radiju Kontakt plus.

Na prelazu Brnjak, nadomak Zubinog Potoka, uhapšen je Srbin, osumnjičen da je počinio ratni zločin, saopšteno je ranije danas iz Kosovske policije.

U saopštenju Kosovske policije navodi se da je Srbin uhapšen u sredu u 5:20 a na osnovu optužnice kosovskog suda za ratne zločine.

“Pravosudni organi i policija na Kosovu i Metohiji još jednom su, po očiglednom političkom diktatu, na administrativnom prelazu Brnjak lišili slobode D.T., za kojim je bila raspisana tajna poternica zbog navodnih ratnih zločina“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju je navedeno da je, posle Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić, D.T. postao “najnovija žrtva sistema“ čiji je zadatak sprovođenje kampanje zastrašivanja srpskog naroda i stvaranje atmosfere nespokojstva u našoj južnoj pokrajini.

“D.T. se do sada normalno kretao po Kosovu i Metohiji i ništa nije ukazivalo na to da se protiv njega vodi nekakav postupak, što je bio slučaj i kod nekih ranijih privođenja osumnjičenih za ratne zločine. Hapšenje ljudi na osnovu nepouzdanih svedočenja i tajnih optužnica i poternica jeste u funkciji pokušaja stvaranja veštačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina uoči početka rada specijalnog suda za zločine OVK, što je nedopustivo i sa pravnog i sa moralnog stanovišta“, saopštila je Kancelarija za KiM.

Dodaje se da rezultat ovakvih hapšenja ne može biti pomirenje, već samo produbljivanje srpsko-albanskog nepoverenja na Kosovu i Metohiji.

“Zato još jednom apelujemo na međunarodne organizacije i institucije da se ozbiljno angažuju u ovim predmetima i spreče nove slučajeve zloupotrebe policije i pravosuđa u progonu Srba“, navodi se.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da “pomenute žrtve političkog i antipravnog progona“ budu puštene na slobodu, a u međuvremenu je obezbedila advokata i sredstva za pravno zastupanje uhapšenog D. T.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: