"Kondoliza Rajs ulazi u dijalog Beograda i Prištine?"

Bivša državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs mogla bi da bude predstavnica Bele kuće ukoliko Vašingtonu bude dozvoljeno da uđe u dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

14:46

Getty images

Tu informaciju je plasirao ruski Sputnjik, uz navode da je u središtu priče ne samo uključivanje SAD u briselske pregovore, već i oživljavanje ideje o imenovanju specijalnog izaslanika za Balkan.

“Cilj je jasan – američka kontrola Rusije putem njihove čvrste ruke na Kosovu i u BiH, a sve preko leđa Srbije. U pitanju je jedna vrsta američkog monitoringa. Oni se ne bi direktno mešali u pregovore Beograda i Prištine, već bi sve prepustili Briselu, koji ima šta da ponudi i jednoj i drugoj strani do kraja procesa, Beogradu članstvo u EU, a Prištini kandidaturu za članstvo“, naveo je Sputnjik.

Prema informacijama ruskog državnog medija, u poslednjih godinu dana oko stotinu američkih senatora i kongresmena je obišlo Balkan, što je dvaput više nego početkom devedesetih godina prošlog veka.

“Cilj je da pripreme dokument koji će predstaviti u Kongresu, a samim tim i američkom predsedniku, koji bi morao da se uključi u rešavanje balkanskog pitanja, iako mu to sada nije prioritet. Plan B je da Velika Britanija preuzme na sebe ceo posao. Ona u Evropi trenutno zastupa interese Amerike“, navodi se.

Dodaje se i da bi slanje Rajsove na Balkan zadovoljilo i demokrate i republikance u SAD, a naruku joj ide i to što važi za “dobrog poznavaoca Rusije“.

Podsetimo, američki analitičar Danijel Server nedavno je izjavio da administracija Donalda Trampa mora hitno da reaguje na Balkanu.

Ovih dana se ponovo govori o ulasku SAD u dijalog Beograda i Prištine, ali nema konkretnih informacija, niti se govori o imenima.

Vredi istaći da je Rajsova pre tri godine rekla da je "završila sa politikom".

Kondoliza Rajs je bila državna sekretarka SAD od 2005. do 2009. godine, a na ovim prostorima je pamte kao naslednicu Kolina Pauela i savetnicu za nacionalnu bezbednost Džordža Buša starijeg.

Iako se govorilo o mogućoj kandidaturi u ime republikanaca za mesto prve predsednice SAD 2008. godine i mestu potpredsednice 2012. godine, nakon odlaska sa funkcije posvetila se biznisu i naučnom radu.

Predavač je na Stenfordu, a u bordu je direktora IT kompanije "Dropboks", kao i kompanije koja se bavi kapitalnim investicijama Takođe, bavi se sportom na američkim koledžima i ima funkcije u odborima koji su zaduženi za takmičenja u košarci i američkom fudbalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: