"Mladića osudile i ranije presude, bez uticaja na Srbiju"

Proglašavanje Ratka Mladića krivim pred Haškim sudom je očekivan ishod, pošto je i u ranijim presudama drugim osuđenicima označen kao odgovoran za zločine.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: ICTY
Foto: ICTY

To je za Sputnjik rekao advokat Toma Fila, uz napomenu da je nekadašnji ratni komandant Vojske Republike Srpske po tački jedan optužnice, koja ga je teretila za genocid u mestima u Bosni i Hercegovini, oslobođen krivice.

“Osuđen je za genocid u Srebrenici, a tužen je bio za genocid u još nekoliko mesta u BiH, i za to nije osuđen. Za druga mesta je okrivljen za progon, streljanja, ubijanja i tako dalje, dakle, sve ono što je već izrečeno u presudama našim oficirima Beari, Popoviću, Krstiću, kojima je suđeno za Srebrenicu, preneto je u presudu generalu Mladiću. Faktički, on je već u ovim ranijim presudama koje su izrečene drugima bio osuđen za ovo za šta je osuđen danas“, kaže Fila.

Prema njegovim rečima, posledica ove presude po pravni položaj Srbije – nema, ali ističe da je moglo da bude i gore, da se kvalifikacija genocida proširi na još nekoliko teritorija u BiH, koje je Tužilaštvo tražilo, i da se time Srbi dovedu u još goru poziciju nego što je to učinjeno presudom za Srebrenicu.

“Ovo ne može da ima reperkusije na tužbu protiv Srbije“, tvrdi Fila.

Sličnog mišljenja je i advokat Borivoje Borović, koji kaže da je Mladićeva presuda slika i prilika dosad donetih presuda.

“Bošnjačka nada da će optužnica za genocid biti proširena van Srebrenice nije se ostvarila, a to bi im bio odličan motiv da izdejstvuju nekakvu političku odluku", naveo je Borović.

Podsetimo, BiH je tužila Republiku Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde za genocid, prvi put u istoriji tog suda, a 2007. je presuđeno da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga Vojske Republike Srpske.

Najava revizije je stigla posle hapšenja Mladića, kada su iz Sarajeva stizali glasovi da postoje novi dokazi, ali do toga nije došlo, po svemu sudeći, i neće.

Ratni zločini

strana 1 od 1382 idi na stranu