"Ključni dan": Ni traga misteriozno nestaloj podmornici

Zvuci otkriveni u južnom Atlantiku ne potiču s nestale argentinske podmornice s 44 člana posade, kao što se verovalo.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

21:59

Ilustracija: GettyImages

Olujno nevreme se smirilo pa će potraga za podmornicom San Huan, koja je nestala pre šest dana, biti nastavljena.

Podmornica je nestala kada se zbog kvara vraćala u matičnu luku Mar del Plata i u opsežnoj potrazi za njom učestvuju brodovi sedam država.

Argentinski brodovi su u ponedeljak objavili da su na ruti na kojoj je nestala podmornica otkrili kontinuirane zvukove. Mornarica je saopštila kako su zvukovi ipak biološkog porekla i da ne radi se o porukama Morzeovom azbukom.

Podmornica s kojom je argentinska mornarica poslednji put bila u kontaktu u sredu ima kiseonika za sedam dana.

U najgorem slučaju, podmornica nije mogla da izroni na površinu i uzme svež vazduh, što znači da imaju kiseonika za sedam dana nakon nestanka, ističe Enrike Balbi, portparol argentinske mornarice.

"Danas je ključan dan. Nosimo se s tim koliko god možemo", rekla je Marija Viktorija Morales, majka člana posade podmornice San Huan.

Potragu su prethodnih dana otežavali talasi visoki do osam metara i snažni vetrovi. Od utorka meteorolozi predviđaju bolje uslove na moru i znatno manje talase i slabiji vetar.

Argentinska podmornica je krenula iz baze na Ognjenoj zemlji do Mar del Plate u Argentini. Trebalo je da tamo stigne u nedelju.

CNN navodi i da je kapetan prijavio kvar na sistemu akumulatora nešto pre nego što je plovilo nestalo prošle nedelje.

To je potvrdio portparol mornarice Gabrijel Galeaci.

Takav kvar je, kako je rekao, nešto što je rutina i saopšteno je da je posada u redu.

Mornarica je pre nestanka podmornice imala još jedan kontakt sa kapetanom, ali detalji te poslednje komunikacije nisu objavljeni.

U subotu je saopšteno da su brodovi detektovali sedam poziva, odnosno pokušaj komuniciranja članova posade sa kopnom. Međutim, danas su zvaničnici demantovali, navodeći da pozivi nisu stizali sa nestale podmornice.

Poslednji kontakt, kako je potvrđeno, uspostavljen je još u sredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: