Da li je Rusija prikrila podatke o nuklearnoj nesreći?

Rusija je objavila da se nikakav incident nije dogodio u njenim nuklearnim instalacijama pošto je radioaktivno zračenje zabeleženo širom Evrope.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

19:30

Da li je Rusija prikrila podatke o nuklearnoj nesreći?
Foto: GettyImages

Prema ruskoj meteorološkoj agenciji Rosgudromet, najviša koncentracija zabeležena je u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 km od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. koji danas služi kao mesto za skladištenje upotrebljenog nuklearnog goriva.

Dan kasnije je Rosatom, ruska državna firma koja upravlja aktivnostima svih preduzeća nuklearnog sektora u Rusiji objavila da nikakav incident ni kvar nije zabeležen na njenim instalacijama.

“Radio-izotop Ru-106 je pronađen na promatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. septembra i 1. oktobra“, precizira ruska agencija u saopštenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija bila ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabeležene u mesecima pre toga.

Te dve stanice se nalaze na jugu Urala, blizu granice s Kazahstanom. Nije objavljeno koji bi mogli da budu uzroci nuklearnog zagađenja.

Međutim, kako prenosi “Gardijan“, međunarodna ekološka organizacija “Grinpis“ pozvala je na istragu ovog incidenta i njegovog mogućeg prikrivanja od ruskih vlasti, s obzirom na to da je ruska nuklearna agencija Rosatom prošlog meseca poricala evropske izveštaje o povišenom nivou rutenijuma-106.

“Grinpis“ je pozvao Rusiju da otvori “dubinsku istragu i objavi rezultate o incidentu u Majaku“, te najavio da će im sam platiti tužitelja da ispitaju moguće prikrivanje nuklearnog incidenta.

Profesor za hemiju nuklearnih materijala Nil Hajat rekao je da je izotop Ru-106 “prilično kratkog životnog veka, što znali da se radi o relativno mladom gorivu koje je moralo nedavno da izađe iz reaktora“.

Promatračka stanica Argajaš se nalazi u blizini nuklearnog kompleksa Majak, koji tvrdi da radioaktivno zračenje rutenijum-106 nije povezano s njegovim aktivnostima.

Taj kompleks dodaje da tokom 2017. godine tamo nije obrađivan rutenijum-106 i da ga godinama nisu proizvodili.

Podaci ruske agencije su u skladu sa zaključcima francuskog Instituta radiološke zaštite i nuklearne bezbednosti (ISRN), koji je početkom novembra ocenio, nakon brojnih istraživanja, da je radioaktivno zagađenje zabeleženo u Evropi krajem septembra poreklom s područja između Volge i Urala.

ISRN ocenjuje da izbor zagađenja nije nuklearni reaktor, jer bi drugi radioaktivni elementi takođe bili pronađeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: