Evropski sud počeo razmatranje priznavanja gej brakova

Evropski sud pravde počeo je danas da razmatra priznavanje istopolnih brakova u zemljama Evropske unije gde takvi brakovi nisu legalni.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

17:28

Evropski sud počeo razmatranje priznavanja gej brakova
Ilustracija: Thinkstock

Današnje ročište u Luksemburgu održava se na zahtev Ustavnog suda Rumunije.

Rumunski ustavni suda je od Evropskog suda zatražio da presudi u slučaju rumunsko-američkog para koji želi da se njihov brak sklopljen 2010. godine prizna u Rumuniji gde istopolni brakovi nisu priznati.

Rumunska advokatica Justina Jonesku rekla je danas na ročištu u Evropskom suda pravde u Luksemburgu da bi brak tog para trebalo da bude priznat na osnovu principa EU o slobodi kretanja. ;

Predstavnici Rumunije, Mađarske, Poljske i Estonije rekli su danas u sudu da ne žele da se izraz "supružnik" odnosi na istopolne zajednice. ;

Istopolne zajednice ili civilna partnerstva priznaju 22 od 28 zemalja članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: