"Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova iz 2011"

Beograd -- Gvineja Bisao je danas povukla odluku o priznanju Kosova iz 2011. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj

"O tome me je danas obavestio premijer Gvineje Bisao", rekao je Dačić Tanjugu.

On je dodao da je ta zemlja o današnjem povlačenju priznanja poslala notu Prištini.

Gvineja Bisao je, kako je objasnio Dačić, i zvanično poništila pismo i priznanje u tom pismu, iz 2011. godine, kojim je manipulisala Priština.

Premijer te zemlje, Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, pre četiri dana u Beogradu je rekao da ta zemlja nikada nije priznala Kosovo, odnosno da on "nije video nijedan papir o priznanju Kosova".

Prištinski mediji su, istovremeno, objavili faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova, koju je potpisao tadašnji, sada pokojni, predsednik države, 2011, kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu.

Danas je i zvanično poništena.

Prva država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Nedanvo su mediji na Kosovu objavili i da je Priština ažurirala spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a sa kojeg su uklonjene Nigerija i Uganda “čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila”.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu