Da li je vreme za političku umrlicu Angele Merkel?

Možda je još rano za političku umrlicu nemačke kancelarke Angele Merkel, ali nismo mnogo daleko od toga, piše “Fajnenšel tajms”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

15:33

Da li je vreme za političku umrlicu Angele Merkel?
Foto: Tanjug, AP

Kako navode, Merkelova je tokom 12 godina vladavine “uspela da uništi sve manjinske partnere”.

“SPD, nekada zver nemačke politike, sada je na oko 20 odsto glasova. Liberali, koji su izazvali kolaps pregovora o vladi, i dalje se oporavljaju od užasnog iskustva manjeg koalicionog partnera u vladi sa Angelom Merkel 2009-2013”, piše FT.

Osim toga, oni ističu da nemačke partije sada preferiraju da budu u opoziciji nego u vladi sa Merkelovom.

FT ističe da ukoliko se razmotre sve opcije teško je naći neku po kojoj će Merkelova ostati kancelarka više od nekoliko meseci.

“Predsednik Frank-Valter Štajnmajer mogao bi da pozove liberale da povuče svoju odluku, ali to ništa neće promeniti. Mogao bi da pozove i SPD da oni promene svoju odluku, ali ta partija je već rekla da ne želi u veliku koaliciju, uprkos pritiscima da napuste taj stav zbog političke stabilnosti”, piše FT.

Oni pišu da će zato i Štajnmajer i Merkelova ozbiljno uzeti u obzir mogućnost manjinske vlade, ističući da "manjinske vlade mogu da budu neobično stabilne” - na primer Španija i Velika Britanija.

“Međutim, potrebna im je stabilna podrška, a sumnjamo da će opozicija dozvoliti da dugo igra tu igru. Ovako ili onako, Nemačku najverovatnije očekuju novi izbori 2018. godine”, piše FT.

A da li će se Merkelova opet kandidovati? Da li će joj CDU dozvoliti?

“To zavisi od toga kako će javnost reagovati na nedavna dešavanja”, piše FT.

Takođe, FT piše da bi bila moguća “koalicija jednakih” ukoliko bi u međuvremenu SPD vratila nešto birača, a CDU/CSU izgubila.

“Za izbore je previše potencijalnih scenarija da bi se napravila neka čvrsta pretpostavka, ali ona u kojem je Merkelova naredne četiri godine kancelarka je malo verovatna. Prema tome, ukoliko je gledate kao liderku zapadnog sveta, možda vreme je da pogledate negde drugde”, ističe FT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: