Otkud slika srpske crkve u kompjuteru Osame bin Ladena?

Među dokumentima pronađenim u računaru ubijenog Osame bin Ladena koje je objavila CIA nalazi se i fotografija Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: B92, Sputnjik

Ponedeljak, 20.11.2017.

09:06

Otkud slika srpske crkve u kompjuteru Osame bin Ladena?
Getty images

Osim slike, kako je prenela beogradska "Politika", nalazi se i mapa Kosovske Mitrovice.

Ubijeni lider terorističke Al Kaide bio je veoma zainteresovan za Kosovo, pokazuju dokumenti koji su pronađeni u njegovom ličnom kompjuteru, a čije fajlove je objavila američka Centralna obaveštajna agencija, prenosi Sputnjik.

470.000 fajlova s Bin Ladenovog kompjutera objavljeni su 1. novembra ove godine na sajtu CIA, a mađu njima zaista ima svega i svačega, preneo je ranije britanski "Independent", a "Politika" je pronašla i mapu Kosovske Mitrovice, kao i fotografiju Hrama Svetog Dimitrija u tom gradu.

"Pronašli smo i baner na kom piše 'Kosovo džihad - muslimansko istrebljenje kosovskih hrišćana', kao i mapu Kosova iz doba Otomanskog carstva na kojima su prikazani Priština i Vučitrn", navedeno je na sajtu "Politike".

Pretragom interneta, utvrđeno je da je mapa Kosovske Mitrovice i crkva u tom gradu prvobitno objavljena na sajtu Bi-Bi-Sija u tekstu pod naslovom "Kosovski Srbi se suočavaju sa teškim odlukama", preneo je Sputnjik.

Šta je još bilo "čudno"

Podsetimo, svetski mediji već neko vreme obelodanjuju masivnu arhivu "iskopanu" iz Bin Ladenovog računara. "Independent" je, na primer, objavio da je poslednje što je bilo gledano s računara vođe Al Kaide bio smešan klip sa dva dečaka "Čarli me je ugrizao za prst".

Taj list je takođe preneo i da je u računaru bilo i dosta dečjih filmova, poput "Mrava", "Kola", "Tom i Džeri".... Pretpostavlja se da je razlog taj što je on živeo sa mnogobrojnom porodicom, među kojom je bilo i male dece.

Takođe, sa interneta su bili skinuti i dokumentarci o njemu, koje je on, tokom skrivanja, gledao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: