Spomenik "Neželjenoj": "Sprečiti selektivne abortuse u CG"

U Univerzitetskom parku u Podgorici održan je performans u organizaciji NVO Centar za ženska prava.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 20.11.2017.

18:51

Spomenik
Thinkstock

Performans je održan s namerom da se ukaže na problem zloupotrebe prenatalnih testova za rano otkrivanje pola deteta i praksu selektivnih abortusa, koji se u velikoj meri negativno odražava na demografsku sliku Crne Gore.

Prema zvaničnim statistikama, Crna Gora, Albanija, Jermenija i Azerbejdžan nalaze se u samom vrhu svetskih zemalja sa najvećim disbalansom dece muškog i ženskog pola, a neke procene govore da u Crnoj Gori već sada ima oko 3.000 žena manje nego što bi trebalo.

Ovu dramatičnu činjenicu možda najbolje pokazuju podaci Zavoda za statistiku Crne Gore, prema kojima se u poslednjih dvadeset godina na 109 rođenih dečaka u proseku godišnje rađa samo 100 devojčica, dok je prirodan sled obično 102 ili 103 dečaka na 100 devojčica.

Američki institut za istraživanje populacije procenio je da se u periodu 2000–2014. godine u Crnoj Gori godišnje namerno abortira oko 50 devojčica.

Na današnjem skupu u Podgorici okupljeni su u znak protesta i upozorenja držali roze sveće, a organizovano je i potpisivanje peticije koja će na kraju biti podneta Vladi da bi počelo rešavanje ovog problema.

Organizatori su takođe u Studentskom parku otkrili spomen-ploču simbolično posvećenu „Neželjenoj“, u znak sećanja na sve devojčice kojima je uskraćena prilika za život.

„Neka ova ploča obeleži kraj sistema vrednosti koji diskriminiše devojčice“, kazala je tom prilikom Maja Raičević, direktorka Centra za ženska prava.

Skupu su prisustvovali brojni predstavnici civilnog sektora, lekari i profesori.

Lekarka Kliničkog centra Olivera Miljanović, koja je došla da podrži ovu akciju, kazala je da u Crnoj Gori postoji „trend neravnoteže polova deteta“.

„Ono što želim danas da poručim kao lekar i kao genetičar jeste da mi moramo znati da je selektivni abortus koji se događa nakon sprovedenog genetičkog testa jedna prvo medicinski neprihvatljiva radnja, pa nakon toga etički i moralno neprihvatljiva. To je i kršenje crnogorskog zakona“, rekla je Miljanovićeva.

Inače, prošle nedelje širom gradova Crne Gore simbolično su osvanule čitulje i plakati sa poslednjim pozdravom „Neželjenoj“, što je izazvalo veliku pažnju javnosti kako u Crnoj Gori, tako i u regionu, o čemu su pisali i mediji u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: