"Zbog mešanja Rusije Evropska unija želi Zapadni Bakan"

Bivši šef slovenačke diplomatije Ivo Vajgl kaže da je mešanje Rusije u prilike na Zapadnom Balkanu učinilo proširenje na Jugoistočnu Evropu prioritetom EU.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.11.2017.

12:32

EPA, Stephanie Lecocq

Zamora od širenja nema i u celoj Uniji postoji volja da Crna Gora što pre uđe u EU, kazao je evroposlanik Vajgl za podgoričku Pobjedu.

Objasnio je da između opozicije i vlade mora postojati inkluzivna atmosfera, a parlament je mesto gde sva ta mišljenja treba ukrstiti.

Evropski poslanik, koji je tokom dugogodišnje diplomatske karijere bio ambasador u deset država, učestvovao je na Internacionalnoj konferenciji Crnogorske panevropske unije, koja je u subotu održana u Podgorici.

Odgovarajući na pitanje koliko je Unija sada zainteresovana za proces proširenja, Vagl je kazao da nema utisak da je nastupio zamor, već da naprotiv sada ima utisak da je ponovo ta svest o kompletiranju Evropske unije sve snažnija i da je porastao interes za širenje.

"EU je veoma zainteresovana za stabilizaciju prilika na evropskom kontinentu, a toga nema dok Jugoistočna Evropa ne postane deo Unije. Kada se dovrši proces integracija nestaće i međusobni problem u regiji, ali i mitovi prošlosti koji i danas vladaju politikom na Balkanu. U Evropskom parlamentu sam već drugi mandat i znam da je Crna Gora bila neproblematična buduća članica i uvek se ispoljavala želja da što pre uđete u EU", naveo je Vajgl.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori nikada nisu bili veliki strukturalni problemi. "Međutim, ima razloga za ozbiljan rad na reformama. Jedna od tih reformi je i ona u medijskoj sferi, kao i u sferi pravne države. Mora se raditi na suzbijanju korupcije, jačanju pravosuđa, efikasnijoj administraciji. Znači, moraju se snažiti institucije koje će građanina postaviti u jedno sigurno okruženje."

Kazao je da tu još ima deficita u Crnoj Gori. "Ali, zato ima i mnogo pozitivnih stvari. Imao sam priliku kroz nekoliko godina posmatrati odnose u parlamentu. Mislim da je bila postignuta saglasnost o prioritetu, kada je bila reč o približavanju Evropskoj uniji", kazao je Vajgl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: