Ko je sve uhapšen u akciji MUP-a? / VIDEO

U najnovijoj akciji MUP-a uhapšene su 93 osobe. Među njima rukovodioci pančevačke “Azotare“, radnici EPS-a, policijski službenici...

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
MUP
MUP

U nekoliko odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Srbije uhapšene su 93 osobe na teritoriji Beograda, Novog Sada, Subotice, Pančeva, Kikinde, Jagodine, Zaječara, Kraljeva, Kruševca, Niša, Leskovca i Vranja.

HIP Azotara

Policija je u Pančevu uhapsila M. Đ., odgovorno lice “HIP Azotara“ Pančevo, P. Đ., bivše odgovorno lice ovog preduzeća, kao i N. P., bivše odgovorno lice Službe održavanja HIP "Azotara“.

Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Oni su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, tokom 2015. godine, prekoračivši ovlašćenja i suprotno zahtevu Službe tehničke pripreme i potrebama HIP "Azotara", prihvatili ponudu privrednog društva "K. M. Mont" iz Petrovaradina i nabavili tehnički neprihvatljive cevi, zbog čega je došlo do njihovog pucanja.

HIP "Azotara“ je oštećena za 180.621.287 dinara.

Kompani SU Azotara

U Subotici su uhapšena odgovorna lica preduzeća DOO “Kompani SU Azotara“ P. M. i J. Ć. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Oni su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 993.823 evra, za koliko je i oštećen PD ''Grain International'' Novi Sad.

EPS

U akciji su uhapšeni radnik i bivši zaposleni niške Elektrodistribucije, koji su oštetili Elektroprivredu Srbije (EPS) i EPS Distribuciju za oko dva miliona dinara.

EPS je saopštio da su osumnjičeni umanjivali pojedinim korisnicima račune za neovlašćenu potrošnju električne energije, odnosno skrivali predmete o neovlašćenoj potrošnji.

EPS je istakao da će biti nastavljene oštre kontrole kako bi se zaštitila imovina preduzeća i sprečile zloupotrebe.

Agro tehnolodži

U Subotici je uhapšeno odgovorno lice DOO “Agro tehnolodži“ M. V. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela poreske utaje, i odgovorna lica .

MUP je saopštio da je M. V. u saučešništvu sa još jednom osobom od avgusta 2015. do aprila 2017. godine, u nameri da izbegnu obavezu utvrđivanja i plaćanja akcize i poreza na dodatu vrednost na izvršen promet žestokih alkoholnih pića proizvođača DOO “Agro tehnolodži“, organizovali ilegalnu proizvodnju.

Sumnja se da su posredstvom više privrednih subjekata alkoholna pića uneli u veleprodajne i maloprodajne objekte, kao i da su koristili neverodostojnu dokumentaciju i fiktivne poslove.

Sumnja se da su na ovaj način izbegli plaćanje akcize u iznosu od 87.703.129 dinara i poreza na dodatu vrednost u iznosu od 50.953.954 dinara.

M. V. je, kako se navodi, osumnjičen i da je u saizvršilaštvu sa drugom osobom prilikom prestanka obavljanja delatnosti proizvodnje žestokih alkoholnih pića, pri preregistraciji privrednog društva DOO “Agro-tehnolodži“ u Prištini, nije Ministarstvu finansija vratio neiskorišćene akcizne markice u čijem posedu su faktički bili.

Na ovaj način izbegli su plaćanje akcize u iznosu od 189.424.012 dinara, a budžet Srbije oštećen je za oko 2.780.349 evra.

MUP
MUP

  • U Leskovcu je uhapšena D. B., inspektorka terenske kontrole Poreske filijale u tom gradu. Uhapšena je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo primanja mita. Sumnja se da je D. B. u juli primila mito od Lj. M. u vidu turističkog aranžmana u Grčkoj, u vrednosti od 293.500 dinara, kako ne bi izvršila službenu radnju koju je morala izvršiti prilikom kontrole njegovog ugostiteljskog objekta.
  • Uhapšen je i Lj. M., odgovorno lice jednog ugostiteljskog objekta u Leskovcu, zbog sumnje da je počinio krivično delo davanje mita.
  • Podneta je krivična prijava protiv dva odgovorna lica u preduzeću “PPG marketing i distribucija" d.o.o. zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi i saizvršilaštvu, kojim su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodina oštetili za 2.500.000 dinara.
  • Među uhapšenima su i šest policijskih službenika, uključujući rukovodioce PS Bač i PI Kanjiža.
  • Uhapšen bivši rukovodilac opštine Trstenik.
  • Uhapšen je i inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaposleni u Ministarstvu pravde, zaposleni u gradskim upravama u Vranju i Nišu, zaposleni u poreskim upravama u Zaječaru.
  • Niška policija uhapsila je tri radnice Službe za katastar nepokretnosti S. P., P. D., i M. J. Z. zbog sumnje da su oštetile Studentski centar u Nišu za oko milion evra.
  • U oblasti borbe protiv opšteg kriminala i krijumčarenja narkotika ukupno je uhapšeno 56 osoba i tom prilikom je zaplenjeno 3,3 kg marihuane, 170 grama heroina, 53 grama kokaina, 280 grama amfetamina, kao i 17 komada ekstazija. Oduzeto je i 510 grama smeše koja se koristi za uvećanje količine narkotika i osam digitalnih vagica.
  • Policija je takođe oduzela i pet pištolja, jednu automatsku pušku i dve lovačke puške od kojih jedna sa optikom, 1.582 komada municije različitog kalibra, jednu eksplozivnu napravu sa oko 60 grama plastičnog eksploziva i jednu tromblonsku minu.
  • Od osumnjičenih je oduzeto i osam vozila, jedan motor, torba sa alatom i sofisticiranim uređajem za obijanje vozila, 16 mobilnih telefona i određena količina kompjuterske opreme.

Hronika

strana 1 od 3915 idi na stranu