Kostić: Ne bežimo od senke politike, ali SANU nije partija

Beograd -- Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je danas svoj Dan i 176 godina kontinuiranog rada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Dragan Kujundžić, arhiva
Tanjug, Dragan Kujundžić, arhiva

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić istakao je da su okolnosti u kojima SANU deluje bitno određene nesporazumima u civilizacijskom prostoru, kome pripadamo, uz specifične probleme sa kojima se Srbija suočava.

"Nekompetentnost u amalgamu sa antiintelektualizmom, kao posledicom postmodernih naracija, uz krizu parlamentarne demokratije baš na 'kraju istorije', uvodi nam nekontrolisannu plimu populizma, i kod nas i u svetu, od koga srećom nismo izolovani, uz izlive često nejasno usmerene netrpeljivosti, po tabloidnim dnevnicima ili društvenim mrežama, kao emanacija skaradno shvaćene jednakosti od 140 znakova, o kojoj je barem kada je naš narod u pitanju pisao Stojan Novaković, kome smo inače posvetili ovu godinu", rekao je Kostić u svojoj besedi.

On je primetio da je SANU danas nešto prisutnija u društvu nego ranije, ali i skrenuo pažnju na "svesne ili nesvesne političke zloupotrebe Akademije".

"U javnosti se od SANU najčešće traži konkretno političko određivanje prema često ne samo dnevnim, već i efemernim događajima. Pošto takvo uplitanje SANU kao celine gotovo po pravilu nije bilo delotvorno, pokušava se, sa promenjljivim uspehom, sa uplitanjem pojedinačnih članova, kojima se odmah pripisuju afilijacije koje eksplicitno ili implicitnim uključuju Akademiju, čak i kada naši članovi insistiraju da su izneti stavovi potpuno lični", rekao je on.

Drugi obrazac političke zloupotrebe Akademije Kostić je nazvao "trojanskim konjem" i kazao da veoma često različite institucije, pa i pojedinci traže da se reagovanja izvrše pod plaštom SANU, u kojima, ako se i pridruže, deluju iz drugog plana zaklonjeni autoritetom ove kuće.

"Odbrana integriteta SANU zadatak je svakog od nas. Isuviše veliki broj pojedinaca i institucija u nerazumevanju prirode naše kuće, očekuje da SANU unisonim kolektivnim glasom komentariše dnevno-politička zbivanja, po pravilu sa narudžbenicom da valenca takvog reagovanja bude istoventna onoj koju imaju naručioci i mišljenje koje očekuju je u principu u jednini i neodoljivo podseća na političku platformu i famozni demokratski centralizam", upozorio je Kostić.

On ponavlja da je SANU skup pojedinaca sa nedvosmislenim otporom prema svakom nametnutom jednoumlju i da je umesto horskog usklađivanja, koje lako prerasta u manipulaciju i pritisak, a nadasve gubitak kritičkog individualnog mišljenja, potrebno da SANU održava i ohrabruje atmosferu konstruktivnog javnog delovanja svojih članova.

"Kao zakonom definisana najviša naučna i umetnička ustanova, ne bežeći nužno od senke politike, mi nismo, ne želimo, niti imamo kapacitete, jednostavno ne smemo da se ponašamo poput kakve političke partije", smatra Kostić i dodaje da u aktuelnom političkom okruženju i u godini izbora novih članova SANU moraće češće i čvršće da budu svesni tih postulata.

On kaže da su svesni da će izostanak prisustva SANU biti označen kao kukavičluk i eskapizam i da će pitanje mere biti ključni izazov u godini pred nama. "Mera u kojoj ćemo kombinovati mudrost, onoliko koliko je imamo, sa principijelnošću i skrupuloznom hrabrošću, jer i naše godine i društveni položaj čine eventualne egzistencijalne strahove izlišnim i smešnim", dodao je Kostić.

Foto: Wikipedia.org, Srđan Vesić
Foto: Wikipedia.org, Srđan Vesić

Kostić ističe da SANU treba aktivno da učestvuje u politici održavanja i kreiranja vrednosti i vrednosnih sistema u društvu, posebno u sferama nauke, umetnosti i obrazovanja, promoviše ličnosti koje su svojim delovanjem menjale ne samo pejsaž Srbije, već često i vremena u kome su živele, kroz memorijalne godišnjice velikim imenima, kao i kroz odredjivanje prema značajnim istorijskim datumima u pokušaju da ne dozvoli da nam drugi odredjuju i kontrolišu istoriju.

On primećuje da je malo institucija sa takvim žarom, odgovornošću i invencijom učestvovalo u svakodnevici ovog društva kao Akademija, o čemu, kako je dodao, svedoči i jedan broj nesporazuma sa izvršnim organima vlasti.

"Naša kuća pokušava da promoviše i stvaralaštvo aktuelnih članova sa jednom, možda i naivnom idejom da mladima u ovoj sredini uputimo poruku da je ovde i nekad, ali i ovde i sada stvaralaštvo moguće i da se rad isplati", ističe Kostić.

On nastavlja da "u egzistencijalnom moratorijumu u kome su se našli mladi, veliki broj je otišao i odlazi, ali ono što su delili i što su njihovi roditelji vremenom prihvatali, bilo je ubedjenje da smo društvo u kome uloženi rad pojedinca nije ni u kakvoj korelaciji sa njegovom ekonomskom, a pogotovu ne sa socijalnom satisfakcijom". "Političari različitih zastava dali su nažalost doprinos razvoju takvog stava", konstatovao je Kostić.

Predsednik SANU je pomenuo da će se ta institucija u narednim godinama delom usredsrediti na multidisciplinarne sinteze kritičnih problema i da se približavamo trenutku kada treba da se razmišlja o formiranju neke vrste centra za strateške studije SANU, u kome bi delom svojih aktivnosti doprinos davali postojeći odbori i kompetentni pojedinci iz SANU i van nje.

Smatra i da se članovi SANU moraju sa više hrabrosti suočiti sa savremenim, modernim fenomenima poput novih vidova umetnosti i IT tehnologija i da ih eventualno uključe u tokove svojih aktivnosti. "Iako se naravno niko ne zalaže da hrlimo u eksperimente, isto tako ne smemo dozvoliti da izvesni znaci vremena prihvaćeni kao vrednosti u svetu oko nas isuviše dugo čekaju pred našim vratima. U tom slučaju mi smo ti koji su prevaziđeni, mi smo ti koji su na gubitku. Tradicija se stvara u kontinuitetu i nestaje u njegovim prekidima", ocenio je Kostić.

Kostić se pri kraju svoje besede osvrnuo i na ulogu SANU u negovanju komunikacije i sučeljavanja mišljenja kao "jedne od retkih institucija još uvek očuvanog ugleda i neophodne eksteritorijalnosti od različitih uticaja i pritisaka", kojih, kako kaže, nije bilo prethodne tri godine.

"Kao takva, ona može i drugim institucijama i pojedincima da ponudi i omogući prostor za naučno i umetničko razmatranje problema, kao i da obezbedi suočavanje naše sredine sa nizom civilizacijskih dilema. Takav postupak nije bez opasnosti i otvara alternativni prostor manipulacije, ali ja verujem u mudrost naših članova", zaključio je Kostić uveren da instrumenti za realizaciju svega prethodno navedenog leže u redovnim izborima za nove članove u novembru sledeće godine.

Proslavi Dana SANU prisustvovali su ministri Vladan Vukosavljević, Mladen Šarčević, Slavica Đukić Dejanović, državni sekretari Vladimir Popović, Tatjana Matić, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković i drugi.

U umetničkom programu tekstove Ive Andrića povodom 125 godina od njegovog rođenja čitali su glumci Vojislav Brajović i Nebojša Kundačina, mlada violinistkinja Dunja Kalamir izvela je melodiju iz opere "Orfej i Euridika", a "Ditiramb za hor flauta" ansambl "Lola klasik" predvođen dirigentom Ljubišom Jovanovićem.

Društvo

strana 1 od 6480 idi na stranu