"Ono što Vučić predstavlja kao dijalog, nije dijalog"

Lider PSG Saša Janković kazao je da Pokret želi da učestvuje u dijalogu o KiM, ali da "ono što Aleksandar Vučić predstavlja kao dijalog, nije dijalog".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.11.2017.

22:25

Tanjug, arhiva

"Ono što je Aleksandar Vučić obećao za Kosovo, obećao je pre više godina međunarodnoj zajednici i sada samo treba navodnim dijalogom da dođe do onoga što je već obećao da će se uraditi", kazao je Janković za Radio-televiziju Vojvodine.

On je dodao da se ne može zvati na unutrašnji dijalog o jednoj temi kada ima, kako je ocenio, "najmanje pet gorućih tema u Srbiji o kojima treba razgovarati".

"Nema dijaloga po pitanju pravosuđa, reketiranja privrednika, korupcije u vrhu policije, odnosa vlasti i opozicije", dodao je Janković.

Upitan da li bi da je predsednik Srbije "potpisom formalizovao stanje da je Kosovo nezavisno", Janković je kazao da "nikada neće potpisati nešto što znači da je Kosovo nezavisno od strane Srbije, ali da neće stajati na putu razvoja Kosova kao demokratske države".

"Niko od nas nema prava da Srbiji ostavi manje nego što je zatekao", ocenio je Janković.

Dodao je da "ne treba sprečavati da Kosovo postane član međunarodnih organizacija" jer će, kako je ocenio, svi građani od toga imati korist.

"Naša istorijska i kulturna nasleđa moramo da osiguramo, onog momenta kad bi Srbija imala faktičku mogućnost da garantuje integritet svojih kulturno istorijskih spomenika tada ne bi bilo nikakvih problema da za sve ono što nije deo srpske istorije, da za to na teritoriji Kosova odgovara vlast u Prištini", kazao je Janković.

Komentarišući to što se manastiri Gračanica i Dečani navode kao kosovska baština, Janković je kazao da je "na Srbiji da dokaže da to nije tako", kao i da se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ne može prihvatiti dok se to ne dokaže.

Govoreći o Rusko-srpskom humanitarnom centru Janković je kazao da ne razume šta će "humanitarcima diplomatski status" kao i da bi trebalo da se objavi sporazum o tom Centrum kako bi srpska javnost imala priliku da vidi šta sve tamo piše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: