"Ako mi predsednik naredi, rekao bih 'ne, nije zakonito'"

Vašington -- Vrhovni komandant američkih nuklearnih snaga Džon Hajten izjavio je da ne bi poslušao predsednika Trampa ako naredi "nezakonitu" upotrebu nuklearnog oružja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Hajten, komandant američke strateške komande (STRATCOM) rekao je na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu da je mnogo razmišljao o tome šta bi uradio ako bi dobio takvo naređenje.

"Neki ljudi misle da smo glupi. Mi nismo glupi. Mislimo puno o takvim stvarima. Kad imate ovakvu odgovornost, kako da ne mislite o tome", odgovorio je on na pitanje o takvom scenariju.

CBS njuz navodi da je Hajten, koji je odgovoran za američki nuklearni arsenal, objasnio proces koji bi usledio posle takve komande.

"Kao komandant STRATCOM-a ja savetujem predsednika, on će mi reći šta da radim. A ako je to nezakonito, šta će se desiti? Reći ću: 'Gospodine predsedniče, to je nezakonito'. I šta će on uraditi? Upitaće, 'šta bi bilo legalno?' I izaći ćemo sa opcijama, sa kombinovanim kapacitetima kao odgovor na svaku situaciju i to tako funkcioniše. Nije tako komplikovano", objasnio je Hajten.

On je rekao da je razmatranje scenarija za reagovanja u slučaju nezakonitog naređenja standardna praksa.

"Ako izvršite nezakonito naređenje, idete u zatvor. Mogli biste ostatak života da provedete u zatvoru", rekao je on.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtev da komentariše Hajtenovu izjavu, navodi Rojters.

Svet

strana 1 od 12983 idi na stranu