Novi talas lažnih dojava o bombama u Rusiji

Više škola, tržnih centara i Akademije lepih umetnosti u Sankt Peterburgu evakuisani su danas posle lažnih dojava o bombama.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

18:38

Novi talas lažnih dojava o bombama u Rusiji
Foto: Gettyimages

Ovo su novi primeri anonimnih poziva čiji je izvor i dalje nepoznat, a koji od septembra seju haos u Rusiji.

"U različitim delovima Sankt Peterburga 20 škola je evakuisana zbog upozorenja na bombe", saopštila je policija grada u kom se danas nalazio predsednik Vladimir Putin.

Lokalni mediji i društvene mreže su izvestile i o evakuaciji više tržnih centara, Akademije lepih umetnosti, Državnog instituta za film i televiziju i drugih visokoškolskih ustanova.

Početkom novembra posle anonimnih poziva evakuisani su Boljšoj teatar, supermarket GUM, luksuzni hoteli u blizini Kremlja i bioskopi u centru Moskve.

Evakuacije su počele početkom septembra, izazvane serijom lažnih uzbuna širom Rusije koje su, prema agenciji RIA novosti, uticale na 2,3 miliona ljudi. Nije pronađena nijedna bomba.

Broj takvih dojava u oktobru je smanjen, ali one nisu prestajale. Federalna služba bezbednosti (FSB) je saopštila da su organizatori poziva ruski građani koji žive u inostranstvu i imaju mrežu saučesnika u Rusiji.

Ekonomski gubici zbog te prakse se mere milionima evra.

Rusija je pojačala bezbednosne mere od napada na metro u Sankt Peterburgu 3. aprila, kom prilikom je poginulo 16 ljudi, a desetine su ranjene. Ruske vlasti redovno izveštavaju o sprečenim napadima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: