Iran optužuje Francusku za pristrasnost

Iran optužio Francusku za pristrasnost, ocenivši da pristup te zemlje pogoršava krizu na Bliskom istoku, navelo Ministarsva spoljnih poslova u Teheranu.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

10:25

Iran optužuje Francusku za pristrasnost

U četvrtak je ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan tokom posete Saudijskoj Arabiji, iranskom rivalu, rekao da je njegova zemlja zabrinuta sa "hegemonijska iskušenja" Teherana.

"Na nesreću čini se da Francuska ima pristrasan i parcijalan pogled na krize u regionu i takav pristup čak pomaže da se potencijalne krize pretvori u prave", rekao je partparol iranskog Minstarstva Bahram Gasemi.

Le Drijan je na konferenciji za novinare u Rijadu sa saudijskom kolegom Adelom al-Džubeirom pomenuo "ulogu Irana i razne oblasti u kojima akcije te zemlje zabrinjavaju", kako je rekao.

"Mislim posebno na intervencije Irana u regionalnim krizama, to hegemonijsko iskušenje i mislim na balistički (raketni) program", rekao je šef diplomatije Francuske.

Iranski portparol je odgovorio da ta "zabrinutist nije u skladu s regionalnom realnošću i da vodi (Francusku) u pogrešnom pravcu".

"Saudijska Arabija igra očigledno destruktivnu ulogu", rekao je portparol, odbacivši odgvornost Irana.

On je takođe rekao da "ignorisanje realnosti regiona i ponavljanje agresivnih, neosnovanih i fabrikovanih zabrnutosti saudijskih vaničnika ne pomaže rešavanju regionalne krize".

Šiitski Iran i sunitska Saudijska Arabija su na suprotnim stranama u mnogim kriznim situacijama na Bliskom istoku, ratovima u Siriji i Jemenu, a takodje u Libanu gde je napetost pojačana nakon iznenadne objave ostavke premijera Saada Haririja u Rijadu 4. novembra.

Hariri je objavljujući ostavku optužio Teheran i proiranski Hezbolah za mešanje u regionu, izrazivši bojazan za svoju bezbednost.

Predsednik Libana Mišel Aun je medjutim rekao da je Hariri zatočen u Saudijskoj Arabiji pošto se od objave ostavke nije vratio u Liban.

Francuska aktivno učestvuje u tome i francuski predsednik Emanuel Makorn je pozvao Haririja da dodje uposetu Parizu sa porodicom. Očekuje se da će Hariri sutra doputovati u Pariz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: