Šta je Haradinaj rekao što je razljutilo Mogerinijevu

U Briselu je u poslednjem trenutku otkazana konferencija za novinare šefice diplomatije Evropske unije Federike Mogerini i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja

Izvor: Beta

Petak, 17.11.2017.

18:18

Šta je Haradinaj rekao što je razljutilo Mogerinijevu
Foto: Gettyimages

Kosovski premijer insistirao je na jačem angažovanju Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu s Beogradom, što je razljutilo Mogerinijevu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u Briselu da je nova Vlada Kosova ubrzala proces ispunjavanja agende evropskih reformi i kriterijuma utvrđenih Sporazumom sa EU o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tokom susreta s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku u bezbednost Federikom Mogerini, kako je saopšteno, razgovaralo se o perspektivi i evropskom putu Kosova.

"Haradinaj je rekao da je Kosovo posvećeno i radi na reformama u oblasti vladavine prava, ekonomskog razvoja, obrazovanja i zdravstva i ima za cilj da Kosovo do kraja 2018. godine dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU", navedeno je u saopštenju.

Haradinaj je rekao da evropska perspektiva Kosova treba da bude jasna i otvorena i istakao važnost zaključenja procesa liberalizacije viza sa EU.

On je rekao da je "Kosovo jedina zemlji u Evropi bez slobode kretanja".

Istakao je da je Kosovo ispunilo svoje obaveze u ovom procesu i rekao da je preostali kriterijum, odnosno sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, počeo da se rešava početkom rada nove državne komisije.

Haradinaj je govoreći o učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije rekao da je Kosovo faktor stabilnosti i pokazuje posvećenost izgradnji dobrosusedskih odnosa sa susedima, uključujuči i Srbiju, sa kojom vodi dijalog o normalizaciji odnosa.

On je rekao da je dijalogu potreban novi format i određivanje rokova, kako bi se završio konkretnim rezultatom, uzajamnim priznavanjem dve države.

Ranije danas iznenada je otkazana konferencija za medije šefice diplomatije EU Federike Mogerini i premijera Kosova Ramuša Haradinaja, koja je bila planirana po završetku sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova.

Na sajtu Evropskog saveta je navedeno da je održan drugi sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju EU i Kosova.

Tom prilikom je, kako se navodi, istaknuta važnost kontinuiranog angažovanja u dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje EU kao i značaj primene svih postignutih dogovora bez odlaganja.

U saopštenju se, međutim, ne pominje da je EU otkazala prethodno najavljenu konferenciju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i visoke predstavnice EU Federika Mogerini, kao ni da je šefica evropske diplomatije, kako su preneli izvori Tanjuga u Briselu, napustila sastanak, uvređena zbog insistiranja Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine. Zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je razlog otkazivanja ”pitanje agende”.

Kosovski dopisnici iz Brisela javljaju o ”lošoj amosferi” koja je vladala tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova koja je održana jutros u zgradi Evropskog saveta.

Izvori sa sastanka navode da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU.

Navodi se i da je šefica diplomatije EU to shvatila lično i napustila sastanak Saveta pre njegovog završetka.

Inače, ovo je prva zvanična poseta Haradinaja Briselu od preuzimanja premijerske funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: