BBC o Srebrenici: Ova zemlja je puna krvi

BBC na svom sajtu objavio video-snimak o Srebrenici, "gde je tlo natopljeno krvlju".

Izvor: BBC

Petak, 17.11.2017.

07:23

BBC o Srebrenici: Ova zemlja je puna krvi
Getty images

Na početku video-priloga britanski javni servis podseća i navodi okolnosti pod kojima se dogodio taj zločin. Počinje se sa konstatacijom da je optužba za genocid protiv Ratka Mladića podelila njegov zločin u tri faze: ranu fazu rata oko Prijedora, opsadu Sarajeva i na kraju ogroman zločin koji se dogodio u Srebrenici 1995.

BBC podseća da su UN proglasile Srebrenicu za enklavu, koja je trebalo da bude bezbedno područje. Ali u stvari se desilo to da su, dok je Mladić planirao napad, holandske trupa, koje su bile zadužene da štitte Srebrenicu, napustile Srebrenicu.

"Srebrenica je pregažena", navodi BBC i dodaje da je preko 20.000 uplašenih žena i dece pohrlilo u holandsku bazu. "Mladić je garantovao ženama i deci slobodan prolaz, dok su u međuvremenu njegovi ljudi 'lovili' su muškarce iz Srebrenice. Oni su odvedeni na mesta poput škola", navodi BBC.

Zatim o događajima iz 1995. govori srebrenički musliman Mevludin Orić, koji je preživeo masakr i koji se sada, za potrebe snimanja za BBC, vratio na lice mesta tek drugi put od kako je zajedno sa stotinama drugih muslimana odveden od srpskih trupa kako bi bio ubijen.

"Grobnica je bila ovde" pokazuje Orić prstom a zatim pokazuje i na mesto na kom je ležao. "Vidiš livadu, puna mrtvih", jedva uspeva da dovrši rečenicu Orić. "Ustaneš i....tačno ovde je bila grobnica. Obišao sam je iotišao levo....."

"Ova zemlja je puna krvi", poslednje je što je u video prilogu rekao Orić. On je, kako dalje navodi BBC, preživeo tako što se pravio da je mrtav sve dok nije pala noć, a onda je uspeo da pobegne. U Srebrenici je izgubio oca, brata ali i brojne članove familije i prijatelje.

Najgore mu je što, kako je rekao, i danas prepoznaje na ulici Srbe koji su učestvovali u ubijanju srebreničkih muslimana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: