U Zagrebu o Tesli: "Tesla je hrvatski brend"

Jedan od najvećih izumitelja u istoriji Nikola Tesla ponovo je u centru pažnje u Hrvatskoj – njegovo ime je predstavljeno kao “hrvatski brend“.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

13:06

U Zagrebu o Tesli:
Getty Images

U Tehničkom muzeju u Zagrebu je održan okrugli sto sa tom temom, čiji je moderator Božo Skoko, koji je i ranije isticao da je naučnik srpskog etniciteta, rođen na teritoriji današnje Hrvatske – “neiskorišćeni hrvatski brend“.

Skoko je na svom sajtu naveo i da u Hrvatskoj “ne postoji konsenzus oko toga koji bi “sinovi te zemlje“ najbolje predstavljali Hrvatsku u svetu“, pa je u Teslu stavio u društvo Josipa Broza, Franje Tuđmana, ali i kardinala Alojzija Stepinca.

“Oko Tesle postoji priličan konsenzus, ali je problem što se ne veže dovoljno za Hrvatsku, Amerikancima je poznato njegovo ime, ali ne i njegovo poreklo i treba ga tek otkriti. Problem je i što ga istovremeno svojataju i Hrvatska i Srbija. Činjenica je da Hrvatska ima najviše mogućnosti za eksoploataciju njegovog lika i dela jer je rođen u Hrvatskoj. Pokazao je da se može biti i domoljub i rodoljub“, istakao je Skoko.

Okrugli sto sa temom Tesle kao “hrvatskog brenda“ je organizovan u okviru promocije specijalnog izdanja zagrebačkog Večernjeg lista “Tesla, čovek koji je izumeo 20. vek“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: