"Srbiju čekaju ozbiljne posledice klimatskih promena"

Ministar životne sredine izjavio da Srbiju očekuju ozbiljni izazovi klimatskih promena.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

12:11

Getty images

Goran Trivan je na regionalnoj ministarskoj konferenciji o klimatskim promenama u Bonu rekao da će region Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju biti deo sveta koji će u budućnosti pretrpeti ozbiljne posledice od klimatskh promena.

"To je razlog više da se ozbiljno pozabavimo ne samo predviđanjima, nego i merama koje to mogu da spreče", rekao je on i dodao da je jedan od najboljih načina za borbu protiv klimatskih promena pošumljavanje.

Trivan je dodao da će Srbija nastaviti da se prilagođava i primenjuje mere poput ograničavanja gasova staklene bašte, ali da će istovremeno u regionu pokrenuti inicijativu za pošumljavanje.

Odgovarajući na pitanje koji je najveći ekološki izazov za Srbiju, on je rekao da je pažnja usmerena na dva velika problema - klimatske promene i zagađenje životne sredine koje indukuje čovek.

Trivan je rekao da u budžetu za sledeću godinu mora biti više novca za ekologiju, dodajući da 2018. očekuje usvajanje više važnih zakona o ovoj oblasti, među kojima su Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o klimatskim promenama.

"Usvajanjem zakona i drugih akata koja se tiču akcionog plana bićemo u prilici da se pozabavimo izuzetno kompleksnim merama koje će Srbija morati da primeni kako bi se prilagodila klimatskim promenama ili ih ublažila", rekao je on.

On je rekao da je jedan od najvećih problema zemalja u regionu na putu ka EU, uključujući i Srbji, nedostatak projektno tehnčke dokumentacije za povlačenje sredstava iz evropskih i drugih fondova i dodao da će Srbija u narednom periodu intenzivno raditi na novim projektima u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: