Robert Mugabe - Svetski rekorder po broju godina na vlasti

U jeku spekulacija da li je na pomolu puč u Zimbabveu, agencije se osvrću na centralnu ličnost Roberta Mugabea koji je na vlasti u toj zemlji već 37 godina.

Izvor: B92

Sreda, 15.11.2017.

08:52

Robert Mugabe - Svetski rekorder po broju godina na vlasti
Getty images

On je u svakom slučaju svetski rekorder po broju godina provedenih na vlasti.

Prvo je od 1980. bio premijer, potom predsednik države sa najdužim stažom u Africi, a verovatno i u svetu, ali su ga zbog načina vladavine mnogi optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine - bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine postao je predsednik države.

Pre dve godine, izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama.

Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji. Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita. Tri godine kasnije, napušta tu stranku i pridružuje se Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

Završio je studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik.

Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mesta predsednika tek kada napuni 100. godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: