Ovaj svet je tužno mesto za 152 miliona dece

Dok se milijarde dolara troše na otkrivanje udaljenih galaksija, na Zemlji postoje tužni probemi. Jedan od njih je da više od 150 miliona dece mora da radi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.11.2017.

07:42

Ovaj svet je tužno mesto za 152 miliona dece
Tanjug, arhiva

Kako navodi IPS agencija, od tog broja 60 odsto dece su uzrasta od 5 do 17 godina, a rade u poljoprivredi - obradjuju zemlju, bave se ribarstvom, šumarstvom, stočarstvom.

Čak 67,5 odsto od 152 miliona devojčica i dečaka se zloupotrebljavaju kao jeftina ili neplaćena radna snaga, a taj procenat je najveći u sektoru poljoprivrede.

Ovi "jezivi podaci" koje je objavila agencija UN pokazuju i da je poljoprivreda jedan od tri najopasnija sektora po brojnosti smrtnih slučajeva, nesreća i profesionalnih oboljenja.

"Siromaštvo je glavni uzrok zapošljavanja dece u poljoprivredi, pored ograničenog pristupa kvalitetnom obrazovanju", saopštila je Međunarodna radnička organizacija.

Jedna od agencija UN, specijalizovana za hranu i poljoprivredu (FAO) istakla je činjenicu da da je oko 108 miliona dece zaposleno u poljoprivredi i da najčešće rade dugo tokom dana i suočavaju se sa profesionalnim rizicima.

Rad dece ugrožava dečija prava, navela je agencija i dodala ugrožavanjem zdravlja i obrazovanja mladih predstavlja i prepreku održivom razvoju poljoprivrede i bezbednosti hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: