Puč ili "puč" u Zimbabveu - tenkovi na ulicama VIDEO/FOTO

Vojni zvaničnici Zimbabvea saopštili da su preuzeli vlast nad "ciljanim" tačkama - kriminalcima koji okružuju predsednika te zemlje Roberta Mugabea.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 15.11.2017.

06:57

Puč ili
Tanjug/AP

Oni uveravaju javnost da je 93-godišnji lider Zimbabvea "živ i zdrav", preneo je Rojters. On je, međutim, u kućnom pritvoru, zajedno sa suprugom Grejs, izjavili su vojni zvaničnici. Oni tvrde i da sada vojska obezbeđuje sve državne instittucije i da patrolira ulicama glavnog grada Hararea, prenosi AP.

Prema navodima Rojtersa, vojska je u naoružanim vozilima blokirala ulice Hararea, u kojima se nalaze glavne poluge vlasti- vlada, parlament i sudovi. Za sve to vreme građani Hararea išli su na posao, navodi Rojters pozivajući se na izjave svedoka.
Tanjug/AP
"Naša meta su kriminalci oko Mugabea, koji čine zločine koji imaju socijalne i ekonomske posledice u zemlji, a sve s ciljem da se oni privedu pravdi", izjavio je jedan od vojnih zvaničnika Zimbabvea, general Mojo.

"Čim ispunimo naš zadatak sve će se vratiti u normalu", kazao je on.

Vladini izvori navode da je vojska privela ministra finansija Ignjatiusa Komboa, koji je lider takozvane "G40" frakcije vladajuće partije ZANU-PF, koju vodi Mugabeova supruga Grejs.

Mediji su ranije sinoć preneli da su se u Harareu čule najmanje tri eksplozije i da su ulice bile pune naoružanih vojnika i vojnih vozila, pa su neki naveli i da je u Zimbabveu počeo državni udar protiv predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea koji tom zemljom vlada od 1980. godine.
Tanjug/AP
Sinoć je zauzeta i državna televizija ZBC, javili su neki mediji. Međutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli "da ne brinu" i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. U isto vreme "Gardijan" navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile.

"Sputnjik" piše i da postoje čak i nepotvrđene informacije da su vojnici opokolili kuću samog Mugabea.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione.

Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Tviteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Takođe, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: