UN: Dogovor EU i Libije o migrantima je nehuman

Njujork -- Evropska politika pružanja pomoći libijskim vlastima u presretanju migranata i njihovom vraćanju u pritvor je "nehumana", ocenile su Ujedinjene nacije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Italija i EU postigle su u avgustu dogovor prema kojem će one obučavati libijsku obalsku stražu da presreće brodove i vraća migrante u Libiju, podseća BBC.

Šef UN za ljudska prava optužio je evropske zemlje da ignorišu upozorenja o dogovoru koji su postigle sa Libijom.

Prema navodima libijskih zvaničnika, dogovor je uticao da dođe do naglog porasta broja pritvorenih migranata - na skoro 20.000.

Posmatrači UN, koji su posetili te objekte, tvrde da su videli "hiljade premršavih i istraumiranih muškaraca, nagomilanih žena i dece ".

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein kaže da su migranti zatvoreni u hangarima i da nemaju pristup najosnovnijim potrebama.

Prema njegovim rečima, situacija se brzo pogoršava, a libijski sistem za zadržavanje u pritvoru je toliko loš da ga je nemoguće popraviti.

"Ono što je već bila teška situacija, sada je postala katastrofalna", napomenuo je on i pozvao međunarodnu zajednicu da prestane da zatvara oči pred ovim problemom.

Odeljenje za borbu protiv ilegalne migracije Libije saopštio je da se skoro 20.000 ljudi trenutno nalazi u njihovim objektima, što je drastičan porast u odnosu na 7.000 njih koliko je bilo u septembru.

Svet

strana 1 od 13270 idi na stranu